W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Kierownik Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
mgr inż. Anna Jędrzejewska

Do zadań Sekcji należy:

  1. sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowych kontroli żywności i przedmiotów użytku;
  2. sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w  zakładach żywienia zbiorowego;
  3. sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji produktów kosmetycznych i ich obrotu;
  4. przygotowywanie planu poboru próbek pobieranych w ramach kontroli urzędowych i monitoringu;
  5. pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa żywności;
  6. pobieranie próbek produktów kosmetycznych do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli;
  7. podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych – RASFF;
  8. podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych produktów kosmetycznych w ramach sieci systemu RAPEX;
  9. uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowo wybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa lub sprzedaży środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością i produktów kosmetycznych;
  10. prowadzenie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego, a także przygotowywanie decyzji w sprawie warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia zatwierdzenia lub cofnięcia zatwierdzenia zakładów działających w sektorze spożywczym (w tym środków transportu żywności) podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zlokalizowanych na terenie nadzorowanym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdyni;
  11. prowadzenie rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli PIS, nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdyni;
  12. przeprowadzanie granicznej kontroli sanitarnej w zakładach celnych oraz miejscach docelowego przeznaczenia środków spożywczych znajdujących się na terenie nadzorowanym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdyni;
  13. organizowanie, prowadzenie i uczestniczenie w szkoleniach wewnętrznych i zewnętrznych;
  14. opracowywanie planów pracy i zamierzeń Sekcji, w tym planowanie kontroli w zakładach nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdyni, oraz sporządzanie sprawozdań z ich realizacji;
  15. współpraca z innymi pionami merytorycznymi w PSSE w Gdyni, w tym w szczególności prowadzenie dochodzenia epidemiologicznego przy współudziale Sekcji Epidemiologii w przypadku zatruć pokarmowych oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie, współpraca z Higieną Dzieci i Młodzieży w zakresie nadzoru sprawowanego nad placówkami szkolno-wychowawczymi oraz wypoczynkowymi dla dzieci i młodzieży;
  16. współpraca z innymi instytucjami, w tym z Urzędem Miasta Gdyni, Policją oraz z Powiatowym Lekarzem Weterynarii w Gdyni w zakresie bezpieczeństwa żywności.
{"register":{"columns":[]}}