W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia

Sekcje Zadania 

  •  Bieżące urządzenia nad którymi znajdują się lub wprowadzane do obrotu środki spożywcze, dodatkowe, dostępne w handlu produkty spożywcze, półprodukty i wyroby gotowe i inne produkty spożywcze oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością.
  • Kontrola jakości przywożonej z zagranicy żywności, produkty spożywcze, narzędzia pomagające w przetwarzaniu oraz produkty i produkty dostępne do kontaktu z żywnością (import) oraz wywożonej za granicę żywności, składniki żywności, środki pomagające w przetwarzaniu oraz materiały i produkty, które mają kontakt z żywnością ( eksport).
  • Urzędowa kontrola produktów kosmetycznych.
  • Pobieranie danych wyjściowych, urządzenia pomagające w przetwarzaniu, dostępne pod nimi rozwiązania, inne składniki odżywcze, materiały i produkty dostępne do kontaktu z żywnością, sanitarnych oraz produktów użytkowych w ramach kontroli głównej oraz w przypadku podejrzenia lub powzięcia wiadomości o tym, które są omówione lub omówione do rozpowszechniania środka spożywczego.
  • Ocena zgodności dokumentacji w obiektach żywieniowo-żywnościowych zgodnie z wymaganiami dotyczącymi spełnieniami w przepisach prawnych.
  • Postępowanie w przypadkach dotyczących stanu sanitarno-higienicznego, które podlegają urzędowej kontroli przepisów HŻŻiPU.
  • Niniejsze postępowanie w sprawie zgłoszenia przez zastosowanie o wydaniu w związku z uwagami, które wprowadzają te informacje, lub wprowadzają je do obrotu w środkach spożywczych.
  • Zatwierdzanie i rejestrowanie podlegających kontroli urzędowej kontroli państwowej Inspekcji Sanitarnej,
  • Postępowanie dochodzenia w przypadku zbiorowych zatruć pokarmowych.
  • Dokonywanie oceny stosowania procedury kontroli głównych zasad GHP/GMP oraz systemu HACCP w nadzorowanych zasadach.
  • Ocenę jakości w zapobieganiu zbiorczego podsumowania.
  •  Podejmowanie działań w ramach procedury stosowania RASFF (systemu ostrzegania o bezpiecznyj żywności i paszach) oraz RAPEX (wspólnotowego systemu szybkich informacji – dot. produktów nieżywnościowych).
{"register":{"columns":[]}}