Rejestracja zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii
03.01.2023
Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności – FSSAI) postanowił [1], że od 1 lutego 2023 r. Wybrani producenci żywności eksportowanej do innych krajów musieli zarejestrować się w FSSAI.
Rejestracji będą podlegać producentom artykułów spożywczych z kategorii jak:
- mleko i produkty mleczne,
- mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty),
- jajka w proszku (proszek jajeczny),
- owoc dla dziecka,
- nutraceutyki (prawdopodobnie suplement diety, pokarm do celów specjalnych).
Producenci żywności eksportowanej do Indii będą rejestrowani przez odpowiedni formularz. Rejestracji zainstalowanej organów administracji kraju eksportującego, tzn:
- w przypadku kategorii 1, 2 i 3 organów Inspekcji Weterynaryjnej
- w przypadku kategorii 4 i 5 organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Obecnie prowadzone są działania na celu technicznym i przygotowanie do nowych działań.
Podmioty zainteresowane rejestracją (produkujące żywność klasyfikowaną w wymienionych grupach i eksportowanych do Indii) proszone są o wsparcie dla służb, które obsługują bezpieczeństwo żywności (IW lub PIS), obsługują powiatowy.