Lodówka czy temperatura pokojowa? Czyli jak przechowywać żywność.
Przechowywanie żywności; w lodówce czy w temperaturze pokojowej ???. Żywność może dłużej pozostać świeża i dobra do spożycia, jeśli będzie odpowiednio transportowana, przechowywana i wykorzystana. • Kupuj żywność w miejscach, gdzie jest właściwie przechowywana • Właściwie transportuj żywność Stosuj zasadę pierwsze weszło – pierwsze wyszło tzw. FIFO • Przechowuj żywność w odpowiednich warunkach, • Korzystaj właściwie z lodówki • Produkty opakowane przechowuj zgodnie z deklaracją producenta
Odpowiednie przechowywanie żywności sprawia, że jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia. Ważnym elementem prawidłowego jej przechowywania jest czytanie etykiet i zwracanie uwagi na datę ważności. Dobrym sposobem na zachowanie trwałości dużej części artykułów spożywczych jest trzymanie ich w lodówce, jednak nie wszystkie produkty powinny tam trafić.
Oprócz produktów żywnościowych (mięso, ryby, sery, otwarte przetwory, nabiał, sosy czy niektóre warzywa i owoce) w lodówce można trzymać jeszcze kilka rzeczy. Mowa tu o lekach i kosmetykach.
Jeśli chodzi o kosmetyki, to w lodówce można przechowywać kremy pod oczy, preparaty z witaminą C, retinolem, kwasami czy peptydami. Zarówno produkty medyczne, jak i kosmetyki nie powinny mieć kontaktu z jedzeniem.
Niektóre warzywa i owoce w celu zachowania walorów smakowych powinno przechowywać się w temperaturze pokojowej. Należą do nich: pomidory, ogórki, cebula, jabłka, gruszki, banany czy owoce cytrusowe.
Temperatura pokojowa będzie także odpowiednia dla pieczywa i produktów sypkich (kasz, mąki, makaronów, ryżu czy przypraw).
Produkty pasteryzowane takie jak np. dżemy mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej do momentu ich otwarcia. Po tym czasie powinny trafić do lodówki.
Jeśli podejrzewasz, że żywność mogła ulec zepsuciu nie ryzykuj tylko wyrzuć ją do kosza.
Przechowywanie żywności w lodówce
Układanie produktów spożywczych w lodówce to nie taka prosta sprawa, zwłaszcza w starszych modelach. Nowoczesne opcje mają specjalne szuflady i półki dostosowane do konkretnych produktów. Często znajdziemy na nich grafiki żywności, która powinna znaleźć się w danym miejscu – a jeśli nie, z pewnością jest to wspomniane w instrukcji obsługi.
Najniższa temperatura zawsze panuje na najniższej półce w lodówce, a najwyższa na górnej. Dolne półki więc będą najlepsze, by przechowywać tam:
-
surowe mięso,
-
owoce morza,
-
ryby.
Środkowe półki powinny wędliny, biały ser, gotowe dania, a także każdy produkt, który ma na sobie adnotację „po otwarciu przechowywać w lodówce”. Temperatura tam panująca waha się od 4 do 8 stopni.
Co umieścić na górnej półce w lodówce? Przechowywanie żywności takiej jak jajka, jogurty i dżemy właśnie powinno odbywać się na tym poziomie. Jajka także można umieścić w specjalnym pojemniku na drzwiach lodówki.
Szuflady znajdujące się na dole lodówki są natomiast zarezerwowane dla warzyw i owoców. Można tam też umieścić twarde sery długo dojrzewające. Należy jednak wtedy wziąć pod uwagę, że nie mogą znaleźć się tam żadne produkty chłonące zapachy.