Bezpieczne wakacje #latozsanepidem Sierpniowe warzywa
Sierpień to kolejny letni miesiąc bardzo bogaty w warzywa. Lato to sezon o dużej różnorodności świeżych warzyw. Warzywa powinny być stale obecne naszej codziennej diecie. Warzywa są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, naturalnych przeciwutleniaczy i innych bioaktywnych związków.
Porady praktyczne w okresie letnim:
- spożywaj różnorodne warzywa – warto korzystać z bogactwa barw i smaków;
- często spożywaj warzywa krzyżowe (np. brokuły, kalafiory, kapusty, kalarepy) – zawarte w nich glukozynolany zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych;
- często sięgaj po pomidory oraz przetwory z pomidorów – zawarty w nich likopen zmniejsza ryzyko powstania chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia;
- kupuj lokalnie, odwiedź najbliższy targ lub bazar – kupowanie lokalnych i sezonowych warzyw to także korzyści dla środowiska.