Drugie śniadanie
Drugie śniadanie to nie jest przekąska. Powinno zapewnić energię na cały dzień
w szkole, więc musi być urozmaiconym, dobrze zbilansowanym posiłkiem. W okresie szkolnym, który jest okresem wzrostu i rozwoju organizmu, prawidłowe żywienie wpływa na samopoczucie, funkcje poznawcze i stan zdrowia. Odpowiednia dieta pozwala uniknąć wielu poważnych konsekwencji w dalszych etapach życia.
Rola drugiego śniadania:
- dostarcza organizmowi potrzebną energię i składniki pokarmowe;
- wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny;
- wpływa na wydolność i sprawność, siłę fizyczną, dobre samopoczucie;
- kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe.
Co warto zjeść na drugie śniadanie?
Kanapka to smaczny i zdrowy pomysł, jeśli ją prawidłowo skomponujemy. Najlepiej, aby zawierała pieczywo razowe i do wyboru np. ser, twaróg lub chudą wędlinę, pastę z nasion roślin strączkowych, z jaj czy rybną oraz warzywo, np. liść sałaty, cykorii, plasterki pomidora, ogórka, papryki
warto dołączyć owoc sezonowy lub warzywo jako źródło witamin. Pokrojone owoce i warzywa, owoce suszone, sałatki, twarożki dziecko może łatwo zabrać ze sobą do szkoły w pojemniku na żywność
do picia najbardziej polecana jest woda mineralna, ale mogą być również napoje mleczne, herbatki owocowe (najlepiej bez dodatku cukru), soki warzywne i owocowe (te ostatnie zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia w ilości nie przekraczającej 200 ml/dzień).
Źródło: pacjent.gov.pl