Owsica – choroba pasożytnicza.
Owsica występuje powszechnie na całym świecie, najczęściej występuje u dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym niż u dorosłych. Początkowo choroba często przebiega bezobjawowo.
Owsica choroba spowodowana przez pasożyta – owsika ludzkiego.
Owsik ludzki (Enterobius vermicularis) to nicień występujący u człowieka. Do zarażenia dochodzi przez połknięcie jaj, choć mogą się one dostać do jamy ustnej także przez wdychanie.
W dwunastnicy z jaj uwalnia się larwa, która przechodzi do jelita grubego i tam dojrzewa.
Dorosłe owsiki są widoczne gołym okiem, samica ma długość około 8–13 mm, a samiec 2–5 mm.
Okres wylęgania – od zarażenia do pojawienia się jaj w kale – wynosi 2–4 tygodni, a osoba chora jest źródłem zakażenia dla kontaktujących się z nią osób przez cały okres wydalania jaj.
Źródłem zarażenia owsikami są wyłącznie ludzie. Zarażenie szerzy się łatwo drogą pokarmową przez skażone ręce i pokarmu zanieczyszczonego jajami – podczas bezpośredniego kontaktu z zarażoną osobą lub pośrednio: przez jej bieliznę, ubranie, pościel, ręcznik lub skażone zabawki, deski sedesowe, urządzenia sanitarne lub skażony pokarm.
Osoby narażone na kontakt z owsikami to:
- dzieci w wieku żłobkowym, przedszkolnym i wczesnoszkolnym,
- opiekunowie małych dzieci: rodzice, nauczyciele,
- pracownicy lub pacjenci przebywający w zatłoczonych placówkach np. szpitalach, więzieniach,
- współlokatorzy osoby zarażonej owsikami.
Aby zapobiegać zarażeniu, należy:
- dbać o higienę osobistą,
- często myć ręce,
- obcinać krótko paznokcie u dzieci,
- często zmieniać bieliznę,
- często zmieniać ręczniki i pościel,
- dokładnie sprzątać mieszkania,
- prać pluszowe zabawki,
- ograniczyć spożywanie słodyczy,
- stosować dietę bogatą w błonnik,
- myć owoce i jarzyny przed jedzeniem,
- często wymieniać piasek w piaskownicy,
Materiały
owsica 1owsica 1.jpg 0.08MB owsica 2
owsica 2.jpg 0.09MB Ulotka-informacyjna-owsica
Ulotka-informacyjna-owsica.pdf 3.44MB