Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
- Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
- Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.
- Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak
np. Amanita phalloides, Amanita verna). - Zbieraj grzyby do koszyków bądź pojemników przepuszczających powietrze.
W żadnym przypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych –powodują one zaparzanie grzybów i przyspieszają ich psucie. - Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów, takich jak zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną
i stanowi część ekosystemu. - W razie wątpliwości dotyczące zebranych okazów można skonsultować z grzyboznawcą Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Goleniowie, który udziela porad grzybowych w zakresie określania przynależności gatunkowej grzybów w dniach od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30 - 8:30 oraz 14:00 do 15:00
Należy panięta, że zatrucia grzybami objawiają się bólem głowy, brzucha, nudnościamii biegunką. W takich sytuacjach niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza.
Pamiętaj! W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Lekarz wezwany w porę może uratować życie!
Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który wkładasz do koszyka, jest jadalny – nie ryzykuj! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne
w skutkach!