Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
- Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy :
- kontrola i nadzór sanitarny warunków produkcji, przechowywania, środków spożywczych
,produktów kosmetycznych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością oraz innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi,
- kontrola wymagań zdrowotnych żywności mających wpływ na bezpieczeństwo zdrowotne środków spożywczych,
- nadzór nad prawidłowym oznakowaniem produktów kosmetycznych.
- Zadania swoje Sekcja realizuje poprzez :
- przeprowadzanie urzędowych kontroli żywności,
- sprawowanie nadzoru sanitarnego nad zakładami produkcyjnymi i wprowadzającymi do obrotu środki spożywcze, produkty kosmetyczne, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, inne wyroby mogące mieć wpływ na zdrowie ludzi oraz nad środkami transportu, służącymi do przewozu żywności,
- wydawanie postanowień zabezpieczających środki spożywcze, produkty kosmetyczne, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością inne wyroby mogące mieć wpływ na zdrowie ludzi w przypadkach uzasadnionego podejrzenia, co do jakości zdrowotnej tych środków, do czasu przeprowadzenia potrzebnych badań,
- nadzór nad warunkami sprzedaży grzybów i przetworów grzybowych,
- sprawowanie nadzoru sanitarnego nad żywnością importowaną,
- udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych,
- pobieranie prób środków spożywczych, produktów kosmetycznych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z ustalonym planem,
- prowadzenie postępowań administracyjnych lub egzekucyjnych w zakresie zagadnień dot. higieny żywienia, żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością, innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi i produktów kosmetycznych,
- opracowywanie materiałów dotyczących stanu sanitarnego oraz informacji do jednostek nadrzędnych dotyczących zakładów żywienia,
- ocenę działania kontroli wewnętrznej w zakładach żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i produktów kosmetycznych, ocena stopnia wdrożenia i stosowania procedur i instrukcji GHP/GMP oraz zasad systemu HACCP,
- nadzór sanitarny nad obiektami ruchomymi i tymczasowymi, targowiskami i imprezami okolicznościowymi,
- działania w ramach sieci funkcjonującego Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (System RASFF),
- nadzór nad bezpieczeństwem żywności i żywienia w palcówkach oświatowo-wychowawczych,
- nadzór nad żywnością wprowadzaną po raz pierwszy do obrotu, w tym nad środkami specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplementami diety, żywnością wzbogaconą oraz zawierającą GMO,
- nadzór nad znakowaniem produkowanej oraz wprowadzanej do obrotu żywności.