W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

 

  1. Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy :
  1. kontrola i nadzór sanitarny warunków produkcji, przechowywania, środków spożywczych, produktów kosmetycznych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu

z żywnością oraz innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi,

  1. kontrola wymagań zdrowotnych żywności mających wpływ na bezpieczeństwo zdrowotne środków spożywczych,
  2. nadzór nad prawidłowym oznakowaniem produktów kosmetycznych.
  1.     Zadania swoje Sekcja realizuje poprzez :
  1.   przeprowadzanie urzędowych kontroli żywności,
  2.  sprawowanie nadzoru sanitarnego nad zakładami produkcyjnymi i wprowadzającymi do obrotu środki spożywcze, produkty kosmetyczne, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, inne wyroby mogące mieć wpływ na zdrowie ludzi oraz nad środkami transportu, służącymi do przewozu żywności,
  3.  wydawanie postanowień zabezpieczających środki spożywcze, produkty kosmetyczne, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością inne wyroby mogące mieć wpływ na zdrowie ludzi w przypadkach uzasadnionego podejrzenia, co do jakości zdrowotnej tych środków, do czasu przeprowadzenia potrzebnych badań,
  4.  nadzór nad warunkami sprzedaży grzybów i przetworów grzybowych,
  5.  sprawowanie nadzoru sanitarnego nad żywnością importowaną,
  6.  udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych,
  7.  pobieranie prób środków spożywczych, produktów kosmetycznych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z ustalonym planem,
  8.  prowadzenie postępowań administracyjnych lub egzekucyjnych w zakresie zagadnień dot. higieny żywienia, żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu

z żywnością, innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi i produktów kosmetycznych,

  1.  opracowywanie materiałów dotyczących stanu sanitarnego oraz informacji do jednostek nadrzędnych dotyczących zakładów żywienia,
  2. ocenę działania kontroli wewnętrznej w zakładach żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i produktów kosmetycznych, ocena stopnia wdrożenia i stosowania procedur i instrukcji GHP/GMP oraz zasad systemu HACCP,
  3. nadzór sanitarny nad obiektami ruchomymi i tymczasowymi, targowiskami i imprezami okolicznościowymi,
  4. działania w ramach sieci funkcjonującego Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (System RASFF),
  5. nadzór nad bezpieczeństwem żywności i żywienia w palcówkach oświatowo-wychowawczych,
  6. nadzór nad żywnością wprowadzaną po raz pierwszy do obrotu, w tym nad środkami specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplementami diety, żywnością wzbogaconą oraz zawierającą GMO,
  7. nadzór nad znakowaniem produkowanej oraz wprowadzanej do obrotu żywności.

 

{"register":{"columns":[]}}