Światowy Dzień bez Tytoniu 2023
Co roku w dniu 31 maja obchodzony jest Światowy Dzień Bez Tytoniu. Tegoroczny temat brzmi: "Potrzebujemy żywności, a nie tytoniu".
Uprawa tytoniu szkodzi naszemu zdrowiu, zdrowiu rolników i zdrowiu planety. Przemysł tytoniowy ingeruje w próby zastąpienia uprawy tytoniu, przyczyniając się do globalnego kryzysu żywnościowego.
Cele kampanii jest zmobilizowanie rządów do zakończenia dotacji na uprawę tytoniu
i wykorzystanie oszczędności na programy zastępowania upraw, które wspierają rolników w zmianie i poprawie bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia. Podnoszenie świadomości społeczności uprawiających tytoń na temat korzyści płynących z odejścia od tytoniu i uprawy zrównoważonych upraw; wspieranie wysiłków na rzecz zwalczania pustynnienia i degradacji środowiska poprzez ograniczenie upraw tytoniu. Ujawnij wysiłki przemysłu mające na celu utrudnienie zrównoważonej pracy źródeł utrzymania.
Uprawa i produkcja tytoniu pogłębia brak bezpieczeństwa żywnościowego
Narastający kryzys żywnościowy jest napędzany konfliktami i wojnami, wstrząsami klimatycznymi oraz gospodarczymi i społecznymi skutkami pandemii COVID-19. Przyczyny strukturalne, takie jak wybór uprawy, również mają wpływ, a spojrzenie na uprawę tytoniu ujawnia, w jaki sposób przyczynia się ona do zwiększenia braku bezpieczeństwa żywnościowego:
- Tytoń jest uprawiany w ponad 124 krajach jako uprawa gotówkowa, wykorzystując około 3,2 miliona hektarów żyznej ziemi. 3 największych plantatorów liści tytoniu (Chiny, Brazylia i Indie, w kolejności produkcji) stanowi ponad 55% światowej produkcji.
- Uprawa tytoniu jest zasobochłonna i wymaga intensywnego stosowania pestycydów i nawozów, które przyczyniają się do degradacji gleby.
- Ziemia wykorzystywana do uprawy tytoniu ma wówczas mniejszą zdolność do uprawy innych upraw, takich jak żywność, ponieważ tytoń wyczerpuje żyzność gleby.
- W porównaniu z innymi rodzajami działalności rolniczej, takimi jak uprawa kukurydzy, a nawet wypas zwierząt gospodarskich, uprawa tytoniu ma znacznie bardziej destrukcyjny wpływ na ekosystemy, ponieważ pola uprawne tytoniu są bardziej podatne na pustynnienie.
Przemysł tytoniowy często broni się argumentami, że uprawa tytoniu to podstawowe źródło utrzymania farmerów i nie da się tego zastąpić. Jest to jednak dalekie od prawdy. Co gorsza, przez używanie nawozów i pestycydów, ludzie zajmujący się uprawą tytoniu często zapadają na poważne choroby. Wśród chorych z powodu zatrucia środowiska i niesprzyjających warunków środowiska pracy są również dzieci, nierzadko również pracujące przy uprawach. Dodatkowo przemysł tytoniowy przez nieuczciwe praktyki rynkowe utrzymuje farmerów w stanie biedy.