Zdrowie jesienią - jedz kolorowo
Jesienna dieta powinna być bogata w witaminy i antyoksydanty. Październik to ostatni moment na smakowanie wielu polskich świeżych owoców i warzyw. Warto zadbać o to by nasze posiłki były urozmaicone i bogate w witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz fitoskładniki, dlatego im więcej kolorów na naszym talerzu, tym zdrowiej. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym zdrowiej.
WHO zaleca minimum 400 g warzyw i owoców dziennie podzielonych na 5 porcji. Większe ilości to dalsze korzyści dla zdrowia.
Moc kolorów owoców i warzyw:
- czerwone owoce i warzywa – pełnią funkcje utleniaczy (pomidory, jabłka, wiśnie, arbuzy, czerwone winogrona, truskawki i papryka);
-pomarańczowe owoce i warzywa – są dobre dla naszych oczu i wzroku (marchew, dynia, morele, mandarynki i pomarańcze);
- zielone owoce i warzywa - są bogate w kwas foliowy (sałata, szpinak, jarmuż, jabłka, gruszki, zielona herbata);
- niebieskie/fioletowe owoce i warzywa – zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru mózgu (jeżyny, jagody, aronia, borówki, bakłażany, figi, suszone śliwki i fioletowe winogrona);
- brązowe/białe owoce i warzywa – mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe (czosnek, ziemniaki i banany).
Bez względu, jaki jest twój ulubiony kolor, zachęcam do korzystania z całej palety barw dostępnych warzyw i owoców.