Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia
Zadania:
1. kontrola warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
2. kontrola warunków zdrowotnych obrotu przedmiotami użytku oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
3. opracowywanie rocznych planów pracy dotyczących:
- planów indywidualnych
- rodzaju i częstotliwości kontroli w obiektach,
- poboru próbek,
4. opracowywanie sprawozdań rocznych wg druku MZ-48, MZ-45,
5. opracowywanie sprawozdań opisowych,
6. prowadzenie i aktualizacja ewidencji obiektów nadzorowanych przez sekcję,
7. wydawanie decyzji na prowadzenie działalności,
8. opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych,
9. załatwianie skarg i wniosków,
10. przeprowadzanie kontroli bieżących obiektów produkcji, przechowywania i obrotu żywności,
11. pobór próbek żywności, próbek przedmiotów użytku do badań laboratoryjnych,
12. prowadzenie postępowania mandatowego,
13. prowadzenie postępowania administracyjnego; wystawianie decyzji podstawowych, przedłużających, uchylających itp.
14. prowadzenie postępowania egzekucyjnego w administracji,
15. przygotowywanie wniosków o ukaranie do Sądu,
16. przygotowywanie wystąpień o stwierdzonych uchybieniach z działalności kontrolnej do WSSE,
17. opracowywanie ocen stanu sanitarnego powiatu do władz samorządowych,
18. działalność informacyjna i instruktażowa dla ludności,
19. uczestniczenie w akcjach sanitarno-porządkowych organizowanych przez terenowe organy administracji państwowej,
20. współpraca z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie obrotu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
- Pierwsza publikacja:
- 18.10.2021 09:42 Paweł Szczekutowicz
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Paweł Szczekutowicz
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia | 1.0 | 18.10.2021 09:42 Paweł Szczekutowicz |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP