W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia

Zadania:

1. kontrola warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,

2. kontrola warunków zdrowotnych obrotu przedmiotami użytku oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,

3. opracowywanie rocznych planów pracy dotyczących:
    - planów indywidualnych

    - rodzaju i częstotliwości kontroli w obiektach,

    - poboru próbek,

4. opracowywanie sprawozdań rocznych wg druku MZ-48, MZ-45,

5. opracowywanie sprawozdań opisowych,

6. prowadzenie i aktualizacja ewidencji obiektów nadzorowanych przez sekcję,

7. wydawanie decyzji na prowadzenie działalności,

8. opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych,

9. załatwianie skarg i wniosków,

10. przeprowadzanie kontroli bieżących obiektów produkcji, przechowywania i obrotu żywności,

11. pobór próbek żywności, próbek przedmiotów użytku do badań laboratoryjnych,

12. prowadzenie postępowania mandatowego,

13. prowadzenie postępowania administracyjnego; wystawianie decyzji podstawowych, przedłużających, uchylających itp.

14. prowadzenie postępowania egzekucyjnego w administracji,

15. przygotowywanie wniosków o ukaranie do Sądu,

16. przygotowywanie wystąpień o stwierdzonych uchybieniach z działalności kontrolnej do WSSE,

17. opracowywanie ocen stanu sanitarnego powiatu do władz samorządowych,

18. działalność informacyjna i instruktażowa dla ludności,

19. uczestniczenie w akcjach sanitarno-porządkowych organizowanych przez terenowe organy administracji państwowej,

20. współpraca z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie obrotu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
18.10.2021 09:42 Paweł Szczekutowicz
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Paweł Szczekutowicz
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia 1.0 18.10.2021 09:42 Paweł Szczekutowicz

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}