Dział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Zadania i dodatkowa działalność działu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Zadania:
Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad obiektami żywności, żywienia i przedmiotów użytku oraz sporządzanie ocen stanu sanitarnego obiektów:
- produkcji żywności,
- obrotu żywnością,
- żywienia zbiorowego otwartego,
- żywienia zbiorowego zamkniętego,
- środkami transportu żywności oraz handlu obwoźnego,
- obrotu przedmiotami użytku,
- pobieranie próbek żywności i próbek sanitarnych,
- rozpatrywanie skarg oraz interwencji,
- realizacja prac problemowych i badań z zakresu żywności i żywienia (własnych oraz zleconych)
- nadzór sanitarny nad obiektami zlokalizowanymi na trasach turystycznych
- ocena stanu sanitarno - igienicznego pionu żywienia w szpitalach, obiektach oświaty i wychowania oraz ocena jakości żywienia w tych obiektach