W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Zadania i dodatkowa działalność działu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Zadania:

Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad obiektami żywności, żywienia i przedmiotów użytku oraz sporządzanie ocen stanu sanitarnego obiektów:

  •  produkcji żywności,
  •  obrotu żywnością,
  •  żywienia zbiorowego otwartego,
  •  żywienia zbiorowego zamkniętego,
  •  środkami transportu żywności oraz handlu obwoźnego,
  •  obrotu przedmiotami użytku,
  •  pobieranie próbek żywności i próbek sanitarnych,
  •  rozpatrywanie skarg oraz interwencji,
  •  realizacja prac problemowych i badań z zakresu żywności i żywienia (własnych oraz zleconych)
  •  nadzór sanitarny nad obiektami zlokalizowanymi na trasach turystycznych
  •  ocena stanu sanitarno - igienicznego pionu żywienia w szpitalach, obiektach oświaty i  wychowania oraz ocena jakości żywienia w tych obiektach
{"register":{"columns":[]}}