Informacja o programie
Trzymaj Formę!
Założenia programu:
- Celem programu „Trzymaj Formę!” jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki.
- Program może być realizowany w szkołach gimnazjalnych oraz w szkołach podstawowych w klasach V-VI.
- W ramach programu szkoła może organizować zajęcia pozalekcyjne ogólnie rozwijające uczniów: wykraczające poza podstawę programową i programy nauczania. Zajęcia mają rozwijać zainteresowania uczniów, w szczególności te dotyczące zasad prawidłowego odżywiania i potrzeby codziennej aktywności fizycznej.
- Projekty realizowane przez zainteresowane szkoły powinny służyć promocji aktywności fizycznej oraz prawidłowego, czyli zróżnicowanego i zbilansowanego sposobu odżywiania się młodzieży.
- Projekty powinny być interdyscyplinarne, traktujące problem zdrowego stylu życia całościowo, odnoszące się zarówno do zdobywania konkretnych umiejętności, jak tez do kształtowania postaw i zwiększenia zainteresowania problematyką prozdrowotną. Projekty powinny łączyć aktywność uczniów, spełnienie ich oczekiwań, zaangażowanie otoczenia szkoły i społeczności lokalnej z wykorzystaniem najnowszej dostępnej wiedzy we wskazanym zakresie. Projekt musi się zakończyć prezentacją uzyskanych rezultatów.
- Przedmiotem projektów realizowanych w ramach programu „Trzymaj Formę!” nie mogą być zagadnienia związane z handlem i promocją produktów żywnościowych.
- Żadne nazwy i znaki handlowe produktów żywnościowych lub firm produkujących żywność nie mogą być komunikowane i używane w ramach realizacji programu.
- Projekty nie powinny być oparte na zakazach i dyskryminować żadnej z grup produktów spożywczych.
- Projekt powinien składać się z czterech etapów – przygotowania, planowania, realizacji i prezentacji. Uczniowie muszą być aktywni we wszystkich etapach Podczas przygotowania uczniowie wspólnie z nauczycielem opracowują tematy i cele projektu, później planują pracę, opracowują harmonogram i kryteria wykonania, działają samodzielnie pod opieką nauczyciela i przedstawiają rezultaty.
- Po zakończeniu realizacji edycji programu szkolni koordynatorzy przygotują sprawozdanie opisujące wykonanie programu i prześlą je do właściwych terenowo powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych. Na poziomie krajowym organizatorzy programu dokonają podsumowania i oceny realizacji programu wraz z udoskonaleniem kolejnej wersji do realizacji w roku następnym.
Cel główny programu:
Zwiększenie świadomości uczestników Programu dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie.
Cele szczegółowe:
- Pogłębienie wiedzy o znaczeniu zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka.
- Kształtowanie postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednia jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną.
- Dostarczenie wiedzy o informacjach zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych i umiejętności korzystania z nich.
Hasło przewodnie IX edycji – „Rodzino, Trzymaj Formę!”
Cel tegorocznej edycji programu:
- zwiększenie (za pośrednictwem dzieci), zaangażowania rodziców
i opiekunów w realizację programu;
Realizacja programu w szkołach powinna przekładać się na stosowanie zasad zdrowego odżywiania się i aktywności fizycznej w domach rodzinnych dzieci.
Dzieci jako uczestnicy i ambasadorzy programu – przekazują zdobytą wiedzę rodzicom/ opiekunom, mobilizując domowników do wspólnych działań na rzecz zdrowia.
Szkoły realizujące program otrzymują z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Górze pakiet materiałów edukacyjnych, ułatwiających szybki dostęp do wiedzy niezbędnej w realizacji programu oraz wsparcie w zakresie metodycznym i merytorycznym.
- Pierwsza publikacja:
- 18.10.2021 12:20 Paweł Szczekutowicz
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Paweł Szczekutowicz
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Informacja o programie | 1.0 | 18.10.2021 12:20 Paweł Szczekutowicz |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP