Safe2Eat - Choroby przenoszone przez żywność
29.07.2024
Jak można zapobiegać występowaniu salmonelli? Bardzo ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania żywności. Jajka i mięso muszą być odpowiednio ugotowane, aby można je było bezpiecznie spożywać.
Większość przypadków zatrucia pokarmowego jest wywoływana przez bakterię pochodzącą z surowej żywności, która weszła w kontakt z żywnością gotową do spożycia. Salmonella jest rodzajem bakterii, która u ludzi może wywoływać chorobę nazywaną salmonellozą. Jest częstą przyczyną występowania chorób przenoszonych przez żywność, a każdego roku w Europie odnotowuje się ponad 91 000 przypadków salmonellozy.
W żywności salmonella występuje głównie w jajach i surowym mięsie świń, indyków i kurcząt. Może się rozprzestrzeniać wśród ludzi za pośrednictwem zakażonej żywności.
Objawy salmonellozy u ludzi obejmują gorączkę, biegunkę i skurcze jamy brzusznej. Jeżeli spowoduje zakażenie krwi, może stanowić zagrożenie dla życia.
Europejscy naukowcy również uważnie analizują zagrożenia związane z czynnikami chorobotwórczymi, które mogą powodować zanieczyszczenie żywności jak np. owoce, warzywa, zboża i przyprawy. Najgorzej ocenianymi mieszankami żywności i czynników chorobotwórczych są salmonella i zielone warzywa liściaste spożywane w stanie surowym, a następnie salmonella i warzywa cebulowe i łodygowe, takie jak cebula i szparagi.
Unia Europejska wraz z partnerami krajowymi są zaangażowani w ochronę konsumentów przed salmonellą. Współpraca między państwami członkowskimi UE, Komisją Europejską, Parlamentem Europejskim, EFSA i ECDC (Europejskim Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób) doprowadziła do udanych programów kontroli rozprzestrzeniania się salmonelli u drobiu i zmniejszenia zanieczyszczenia.
Źródło informacji: Choroby przenoszone przez żywność | EFSA (europa.eu)