W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Akcja lato 2024

07.06.2024

Akcja lato 2022

AKCJA LATO - od 01.05.2024 r. do 31.05.2024 r.

 

Na terenie województwa podkarpackiego w okresie od 01.05.2024 r. do 31.05.2024 r. Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła 275 kontroli sanitarnych w ramach wzmożonego nadzoru sanitarnego, szczególnie zakładów żywienia zbiorowego, ogródków gastronomicznych (wyznaczonych miejsc do sezonowego użytkowania dla celów gastronomicznych), wytwórni lodów i ciast, automatów do produkcji lodów, obiektów zlokalizowanych w miejscowościach turystycznych i przy trasach turystycznych w zakresie warunków zapewniających bezpieczeństwo żywności i żywienia. Kontrole sanitarne przeprowadzane były w dni robocze oraz w dni ustawowo wolne od pracy.

Skontrolowano:

  • 190 zakładów żywienia zbiorowego (97 restauracje i 93 zakładów małej gastronomii),
  • 40 obiektów ruchomych i tymczasowych na piknikach, eventach i imprezach plenerowych
    (np. food trucki, stoiska regionalne),
  • 22 automatów do lodów,  
  • 21 wytwórnie ciast i lodów,
  • 2 stołówki.

 

 

Kontrole sanitarne skupiły się między innymi na sprawdzeniu: warunków higieniczno-sanitarnych, stanu technicznego wyposażenia, zaopatrzenia w wodę, dokumentacji potwierdzającej szkolenie personelu pracującego z żywnością w sprawach higieny żywności, przydatności środków spożywczych do spożycia, pochodzenia produktów (np. mięsa z dziczyzny, grzybów, ryb), przechowywania żywności w warunkach chłodniczych, dokumentacji o stanie zdrowia osób pracujących w styczności z żywnością, informowania klientów o alergenach i substancjach powodujących reakcje nietolerancji znajdujących się w oferowanej do sprzedaży żywności, praktycznego utrzymywania instrukcji dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej, w tym procedur opartych na zasadach systemu HACCP.

Ponadto na terenie województwa podkarpackiego podczas przeprowadzanych kontroli
w okresie od 01.05.2024 r. do 31.05.2024 r. pobrano 70 próbek żywności w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz 3 wymazy czystościowe, z czego 15 próbek żywności zostało zakwestionowanych.

W obiektach, w których ujawniono nieprawidłowości stwierdzano m.in. niżej wymienione uchybienia:

  • wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości,
  • brak segregacji asortymentowej w urządzeniach chłodniczych oraz zamrażalniczych,
  • brak zabezpieczenia gotowych posiłków przed zanieczyszczeniami,
  • brak właściwego zabezpieczenia pomieszczeń zakładu przed dostępem owadów, gryzoni i szkodników,
  • brak pełnego wyposażenia przy umywalkach do mycia rąk – brak środków myjących, dezynfekcyjnych, środków do higienicznego osuszania rąk,
  • sprzęt porządkowy przechowywany w nieodpowiednich miejscach,
  • nie okazano do wglądu orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością,
  • niewłaściwy stan sanitarno-techniczny ścian, sufitów oraz podłóg w pomieszczeniach produkcyjnych zakładu,
  • zły stan techniczny i niewłaściwe przechowywanie drobnego sprzętu produkcyjnego, akcesoriów kuchennych oraz sprzętu porządkowego, zły stan techniczny maszyn i urządzeń,
  • brak utrzymanych procedur opartych na zasadach systemu HACCP i GHP, 
  • niewłaściwe postępowanie z odpadami komunalnymi,
  • brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych,
  • brak czystości i porządku we wszystkich pomieszczeniach zakładu, podłogi i regały zaśmiecone,
  • brak wyników badań laboratoryjnych potwierdzających właściwą jakość zdrowotną żywności gotowej do spożycia (niezgodność z wymaganiami rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych),
  • brak termometrów do kontroli temperatury przechowywania środków spożywczych w urządzeniach chłodniczych i zamrażarkach,
  • nieprawidłowe przechowywanie żywności nietrwałej mikrobiologicznie,
  • niewłaściwe przechowywanie odzieży ochronnej pracowników lub jej brak,
  • brak stanowiska mycia i dezynfekcji jaj.

 

W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 37 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 9 300 zł. Wydano 59 decyzji administracyjnych, w tym 2 decyzje o unieruchomieniu obiektów żywnościowo-żywieniowych i 1 decyzję o przerwaniu działalności części zakładu.

 

 

Materiały

Informacja dot. lodów z automatu i wytwarzanych metodą rzemieślniczą
podsumowanie​_dot​_LODÓW​_-​_poprawka​_AS2024.pdf 0.57MB
{"register":{"columns":[]}}