Pobieranie i transport próbek żywności (Informacja dla klientów indywidualnych)
Próbki trwałe i półtrwałe:
np. mąka, kasza, bułka tarta, warzywa suszone, warzywa świeże, pieczywo:
- masa próbki – co najmniej 100 g lub 1 sztuka
- warunki transportu – zabezpieczone przed wpływem środowiska, w temperaturze otoczenia.
- oznakowanie – miejsce pobrania próbki, data i godzina pobrania.
Próbki nietrwałe:
np. mleko, lody, ciasta z masą, dania obiadowe, wędliny:
w kierunku mikrobiologii:
- masa próbki – co najmniej 100 g lub 1 sztuka
- warunki transportu – opakowanie zabezpieczające przed zanieczyszczeniem drobnoustrojami np. słoik twist sterylny (wyparzony, wygotowany), zabezpieczone przed wpływem środowiska, w temperaturze nie stwarzającej warunków do namnażania się drobnoustrojów (termotorba lub chłodziarka samochodowa), temperatura próbki w chwili przyjęcia do Laboratorium powinna wynosić:
- produktu trwałe i świeże – temp. otoczenia,
- produkty chłodzone – 0 do 4°C,
- produkty mrożone – temp. < 0°C (próbka zamrożona),
- przedział czasu od pobrania do dostarczenia do Laboratorium nie dłuższy niż 4 godziny,
- oznakowanie – miejsce pobrania próbki, data i godzina pobrania.
w kierunku fizykochemii:
- masa próbki – co najmniej 100 g lub 1 sztuka,
- warunki transportu – zabezpieczone przed wpływem środowiska, w temperaturze otoczenia,
- oznakowanie – miejsce pobrania próbki, data i godzina pobrania.
UWAGA
Za prawidłowe pobranie i transport próbek odpowiada klient (zleceniodawca badań)