Sekcja Higieny Żywności i Żywienia
SEKCJA HIGIENY ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA realizuje zadania w zakresie urzędowych kontroli żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością poprzez:
- Zatwierdzanie i rejestrowanie zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej inspekcji sanitarnej.
- Pobieranie próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu. - Kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakresie produkcji i wprowadzania do obrotu środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (w tym funkcjonowania GHP/GMP oraz systemu HACCP).
- Prowadzenie postępowania w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF).
- Współudział w opiniowaniu dokumentacji projektowej zakładów
żywnościowo-żywieniowych. - Współudział w szerzeniu oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia w zakresie higieny żywności i żywienia.
- Udział w działalności profilaktycznej oraz w zapobieganiu i zwalczaniu zatruć pokarmowych.
- Opracowywanie teoretycznej oceny jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.