|
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:
- nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności,
- nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i obrotu przedmiotów użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
- nadzór sanitarny w zakresie prawidłowego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego,
- udział w opiniowaniu dokumentacji projektowej zakładów żywnościowo-żywieniowych,
- opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych,
- załatwianie skarg, wniosków, interwencji w zakresie swojego działania,
- szerzenie oświaty zdrowotnej w zakresie problematyki higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku,
- pobór prób żywnościowych i przedmiotów użytku do badania,
- włączanie w całokształt pracy zagadnień z dziedziny obronności kraju i zwalczania klęsk żywiołowych,
- opracowywanie rocznych planów pracy i sporządzanie obowiązujących sprawozdań.
Dane teleadresowe:
Osoba prowadząca: Joanna Sumlińska
Pokój nr 11
e-mail: psse.jawor@sanepid.gov.pl
|
|