Sekcja Higieny Żywności i Żywienia
Sekcja Higieny Żywności i Żywienia (ON-HŻ)
Kierownik Sekcji - mgr inż. Agata Wawrzyniak-Mikołajewska
tel. 62 767 76 20, 62 767 76 23
higiena_zywnosci.psse.kalisz@sanepid.gov.pl
Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy:
- Realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór
nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, suplementów diety oraz nadzór nad produkcją materiałów
i wyrobów do kontaktu z żywnością. - Ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz żywności sprowadzonej z krajów trzecich, wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granice.
- Sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością.
- Podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania
o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). - Pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu
z żywnością do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności. - Prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności, zakładach zbiorowego żywienia, materiałów i wyrobów do kontaktu
z żywnością. - Udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych.
- Przygotowanie informacji o stanie sanitarno-higienicznym powiatu kaliskiego dla organów administracji rządowej i samorządowej.
- Sprawowanie nadzoru zapobiegawczego, w tym udział w odbiorach zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, wydawanie decyzji zatwierdzających.
- Prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu dla organów administracji rządowej i samorządowej.
- Prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych.
z art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132).
Materiały
Formularz przyjęcia zażaleniaFormularz_przyjęcia_zażalenia.docx 0.02MB Prolongata terminu wykonania obowiazkow
Prolongata_terminu_wykonania_obowiazkow.docx 0.02MB Wniosek_2023_graniczna_kontrola
wniosek_2023_graniczna_kontrola.docx 0.02MB Wniosek o wydanie zaświadczenia
Wniosek_o_wydanie_zaświadczenia.doc 0.04MB Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej
Wytyczne_Dobrej_Praktyki_Higienicznej_i_Produkcyjnej.pdf 0.81MB Wniosek o wpis zakładu zalacznik 2
wzór_wniosek_o_wpis_zakładu_zalacznik_2.doc 0.06MB Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru zalacznik 5
wzór_wniosek_o_wykreślenie_zakładu_z_rejestru_zalacznik_5.doc 0.06MB Wniosek o zatwierdzenie i wpis zalacznik 3
wzór_wniosek_o_zatwierdzenie_i_wpis_zalacznik_3.doc 0.05MB Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zalacznik nr 4
wzór_wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze__zalacznik_nr_4.doc 0.06MB