#EUChooSesafeFood- Europejskie Systemy Jakości Żywności
28.09.2021
Unia Europejska działa w kierunku promowania żywności wysokiej jakości, zwracając uwagę na powiązanie ze środowiskiem i tradycją wytwarzania przez przedsiębiorców. W 1992 roku przyjęto stosowne rozporządzenie w tym zakresie.
W celu wyróżnienia produktów wysokiej jakości, zostały wprowadzone europejskie systemy certyfikowania i znakowania produktów wysokiej jakości:
- system certyfikowania i znakowania produktów najwyższej jakości o charakterystycznych cechach wynikających z tradycyjnego składu lub sposobu wytwarzania lub ze związku z miejscem pochodzenia
Konsument poprzez umieszczone znaki na produkcie uzyskuje gwarancję najwyższej jakości nabywanego produktu, wynikające ze specjalnej receptury lub surowców. Unikalność i jakość są stale potwierdzane specjalnymi badaniami upoważnionych jednostek certyfikujących.
- system certyfikowania produktów rolnictwa ekologicznego
Prawo unijne zezwala na tworzenie krajowych systemów jakości, notyfikowanych jako takie przez Komisję Europejską. Aktualnie w Polsce są dwa takie działające systemy:
- Integrowana Produkcja (IP) która w swym charakterze jest bardziej zbliżona do rolnictwa ekologicznego niż do produktów regionalnych i tradycyjnych.
- Krajowy system jakości "Jakość Tradycja" Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związku Województw RP, również gwarantuje konsumentowi nieprzeciętną jakość produktu wynikającą z jego tradycyjnego charakteru, potwierdzoną odpowiednim certyfikatem.
Materiały
Chroniona Nazwa PochodzeniaChroniona_Nazwa_Pochodzenia.jpg 0.01MB Chronione Oznaczenie Geograficzne
Chronione_Oznaczenie_Geograficzne.jpg 0.01MB Gwarantowana Tradycyjna Spoecjalność
Gwarantowana_Tradycyjna_Specjalność.jpg 0.01MB Unijne logo produkcji ekologicznej
Unijne_logo_produkcji_ekologicznej.jpg 3.89KB Integrowana Produkcja Urzędowo Kontrolowana
Integrowana_Produkcja_Urzędowo_Kontrolowana.jpg 4.86KB Znak Jakość Tradycja
Znak_Jakość_Tradycja.png 0.12MB