Kampania EFSA - Wybieraj bezpieczną żywność
08.09.2021
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął kampanię informacyjną „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood, która potrwa do 20 października 2021r.
Celem kampanii jest uświadomienie konsumentom jak istotną rolę odgrywa nauka (ze szczególnym uwzględnieniem misji EFSA) w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności w UE oraz zachęcenia obywateli do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych.
Kampania skierowana jest głównie (lecz nie jedynie) do obywateli UE w wieku 25 — 45 lat ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców.
Konsumenci w Unii Europejskiej należą do najlepiej chronionych i poinformowanych o zagrożeniach w łańcuchu żywnościowym obywateli na świecie. Unijny system bezpieczeństwa żywności wytycza odpowiednie zasady i wymagania dla przedsiębiorców, organów kontrolnych, jak również daje konsumentom prawo do dostępu do wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa produkcji, przetwarzania, pakowania, etykietowania i sprzedaży żywności.
W ramach tego systemu niezależni eksperci EFSA przeprowadzają ocenę ryzyka na podstawie przeglądu danych naukowych i badań. EFSA współpracuje z krajowymi organami bezpieczeństwa żywności w całej Europie, z krajowymi partnerami, a także międzynarodowymi organizacjami, aby wymagania dot. bezpieczeństwa żywności opierały się na rzetelnych dowodach naukowych. Kluczowym przesłaniem kampanii jest zachęcenie obywateli do dokonywania świadomych i pewnych wyborów żywieniowych.
Państwowa Inspekcja Sanitarna oprócz rozpropagowania akcji edukacyjnej „Wybieraj Bezpieczną Żywność” realizować będzie działania edukacyjne od września do października w placówkach oświatowo-wychowawczych. Skierowane one będą głównie, ale nie jedynie, do rodziców dzieci szkolnych i przedszkolnych.
Unijny system bezpieczeństwa żywności poprawia jakość i bezpieczeństwo mięsa i wędlin dla konsumentów oraz chroni zwierzęta przed zbędnym cierpieniem.
Porady naukowe EFSA wspierają ten system w całym łańcuchu żywieniowym.
- Bezpieczeństwo w gospodarstwie rolnym
- Warunki chowu/utrzymywania;
- Choroby odzwierzęce przenoszone przez żywność;
- Bezpieczeństwo żywienia/pasz;
Reakcja UE na występowanie Salmonella w ciągu 5 lat (2004 do 2009) liczba przypadków u ludzi spadła o 50%.
- Ubój
- Metody kontroli;
- Mycie, czyszczenie, dezynfekcja/produkty biobójcze;
- Warunki higieny;
- Dobrostan podczas uboju;
Kontrola mięsa (2013) zintegrowane podejście obejmujące zdrowie/dobrostan zwierząt oraz zanieczyszczenia biologiczne/chemiczne.
- Przygotowywanie i obróbka
- Konserwacja;
- Przyprawy;
- Substancje żelujące;
- Obróbka mechaniczna;
Azotany/azotyny w mięsie (2017). Dodatki użyte do konserwacji mięsa powstrzymują rozwój drobnoustrojów (szczególnie bakterii powodujących zatrucie jadem kiełbasianym). Podmioty działające na rynku żywności stosują je w celu zachowania czerwonego koloru mięsa i poprawy aromatu.
- Przechowywanie, opakowania, konsumpcja
- Czas/temperatura;
- Sprzedaż hurtowa/detaliczna/ gospodarstwo domowe;
- Materiały opakowanie;
- Porady żywnościowe;
Psucie się mięsa podczas przechowywania i transportu (2016). Wpływa czasu, temperatury na rozwój bakterii w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, drobiu.
Osoby zarządzające ryzykiem na poziomie europejskim i krajowym stosują porady naukowe EFSA, aby opracować odpowiednie zasady, metody kontroli praz programu monitorowania zapewniające bezpieczeństwo mięsa.
Więcej informacji na temat kampanii EFSA #EUChooseSafeFood dostępnych jest na stronie:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl
Materiały
kampania EFSAMeat-Safety_PL6_(1).pdf 0.25MB