Napoje energetyzujące, tzw. energetyki
13.01.2024
NAPÓJ ENERGETYZUJĄCY tzw. energetyk, to napój funkcjonalny, którego spożycie ma wywołać określoną reakcję organizmu w postaci krótkotrwałego pobudzenia do działania, chwilowego zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz poprawy nastroju i koncentracji.
ENERGETYKI nie służą do zaspokojenia pragnienie i nie mogą być stosowane jako alternatywa dla wody.
Nadmierne spożycie energetyków wpływa niekorzystnie na organizm człowieka.
Nie powinny go pić w szczególności dzieci i młodzież, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby chore na cukrzycę czy cierpiące na choroby układu krążenia.
Energetyki charakteryzują się wysoką zawartością kofeiny – w puszcze o pojemności 250 ml znajduje się jej nawet 80 mg. Ich regularne spożywanie może prowadzić do uzależnienia od tej substancji. U dzieci i młodzieży nadmiar kofeiny w organizmie skutkuje pojawieniem się uczucia niepokoju, problemami ze snem, zaburzeniami koncentracji i pamięci, nadpobudliwością, może wywołać stany lekowe.
Napojów energetyzujących nie należy łączyć z alkoholem!
Zawartość energetyka w alkoholowym napoju daje pijącej osobie poczucie pozornej trzeźwości, zmniejszając uczucie upojenia alkoholowego. W konsekwencji przyczynia się do wzrostu ryzyka zatrucia alkoholowego przez spożywanie znacznie większych ilości alkoholu w dłuższym czasie. Dodatkowo osoby pijące takie drinki znacznie częściej podejmują ryzykowne zachowania, w tym: kierowanie pojazdem pod wpływem alkoholu.
Szkolenie dla pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej woj. wielkopolskiego „Napoje energetyzujące – co zwierają i jak wpływają na nasze zdrowie”:
10 maja 2023 r. w Sali Sesyjnej Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu 100 pracowników PIS woj. wielkopolskiego wzięło udział w szkoleniu dot. napojów energetyzujących. Uczestnicy wysłuchali wykładu dr inż. Emilii Zawieja z Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pt.: „Czy spożywanie napojów energetyzujących przez dzieci i młodzież szkolną jest bezpieczne?”. Problem cukru w diecie dzieci i młodzieży przedstawiała dr n. med. Bogda Skowrońska z Kliniki Diabetologii i Otyłości Wieku Rozwojowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Szkolenie miało na celu przygotowanie pracowników PIS do realizacji różnego rodzaju działań informacyjno-edukacyjnych w temacie zagrożeń związanych ze spożywaniem napojów energetyzujących przez dzieci i młodzież.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat napojów energetyzujących, zapoznaj się z infografikami opracowanymi przez pracowników Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu. Pod względem merytorycznym uzyskały pozytywną opinię pracowników Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.