W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kontrole lodziarni w sezonie letnim 2023 #podokiemsanepidu

11.08.2023

Kontrole lodziarni w sezonie letnim 2023

Państwowa Inspekcja Sanitarna w Koninie w sezonie letnim 2023 skontrolowała na terenie miasta Konina i powiatu konińskiego łącznie 20 lodziarni (18 zakładów z automatami do lodów oraz 2 wytwórnie).

Podczas kontroli zakładów sprawdzano między innymi:

  • stan techniczny i czystość pomieszczeń, urządzeń i sprzętu, zaopatrzenie zakładu w wodę spełniającą wymagania wody pitnej, warunki i sposób przeprowadzania procesów mycia i dezynfekcji maszyny do lodów oraz sprzętu i wyposażenia,  sposób usuwania odpadów,
  • higienę osobistą i stan zdrowia personelu na podstawie aktualnych orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do pracy w kontakcie z żywnością,
  • terminy przydatności do spożycia/daty minimalnej trwałości gotowych mas lodowych, koncentratów, na bazie których przygotowywane są lody oraz dodatki, którymi są lody dekorowane,
  • warunki przechowywania żywności z zachowaniem ciągłości łańcucha chłodniczego,
  • higienę sprzedaży lodów konsumentom oraz przestrzeganie zasad wynikających z opracowanych instrukcji dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych oraz procedur opartych na zasadach systemu HACCP.

W kontrolowanych zakładach nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie bieżącego stanu sanitarno-higienicznego.

Pod kątem spełnienia kryteriów bezpieczeństwa żywności poddano badaniu próbki lodów pobrane zarówno z automatu do lodów jak i od producentów lodów na terenie powiatu konińskiego, którzy dostarczają własne wyroby do odbiorców zewnętrznych (łącznie 7 próbek). W jednym przypadku zbadane próbki lodów nie spełniały kryteriów bezpieczeństwa żywności zaś prowadzący działalność po uzyskaniu informacji o nieprawidłowych wynikach badań laboratoryjnych, sam wstrzymał produkcję i sprzedaż lodów z automatu do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań lodów, potwierdzających prawidłowo przeprowadzone zabiegi mycia i dezynfekcji automatów do produkcji lodów. Biorąc powyższe pod uwagę nie wydano decyzji zakazującej wprowadzania do obrotu lodów lub zamknięcia zakładu.

 

{"register":{"columns":[]}}