Kontrole lodziarni w sezonie letnim 2023 #podokiemsanepidu
11.08.2023
Państwowa Inspekcja Sanitarna w Koninie w sezonie letnim 2023 skontrolowała na terenie miasta Konina i powiatu konińskiego łącznie 20 lodziarni (18 zakładów z automatami do lodów oraz 2 wytwórnie).
Podczas kontroli zakładów sprawdzano między innymi:
- stan techniczny i czystość pomieszczeń, urządzeń i sprzętu, zaopatrzenie zakładu w wodę spełniającą wymagania wody pitnej, warunki i sposób przeprowadzania procesów mycia i dezynfekcji maszyny do lodów oraz sprzętu i wyposażenia, sposób usuwania odpadów,
- higienę osobistą i stan zdrowia personelu na podstawie aktualnych orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do pracy w kontakcie z żywnością,
- terminy przydatności do spożycia/daty minimalnej trwałości gotowych mas lodowych, koncentratów, na bazie których przygotowywane są lody oraz dodatki, którymi są lody dekorowane,
- warunki przechowywania żywności z zachowaniem ciągłości łańcucha chłodniczego,
- higienę sprzedaży lodów konsumentom oraz przestrzeganie zasad wynikających z opracowanych instrukcji dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych oraz procedur opartych na zasadach systemu HACCP.
W kontrolowanych zakładach nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie bieżącego stanu sanitarno-higienicznego.
Pod kątem spełnienia kryteriów bezpieczeństwa żywności poddano badaniu próbki lodów pobrane zarówno z automatu do lodów jak i od producentów lodów na terenie powiatu konińskiego, którzy dostarczają własne wyroby do odbiorców zewnętrznych (łącznie 7 próbek). W jednym przypadku zbadane próbki lodów nie spełniały kryteriów bezpieczeństwa żywności zaś prowadzący działalność po uzyskaniu informacji o nieprawidłowych wynikach badań laboratoryjnych, sam wstrzymał produkcję i sprzedaż lodów z automatu do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań lodów, potwierdzających prawidłowo przeprowadzone zabiegi mycia i dezynfekcji automatów do produkcji lodów. Biorąc powyższe pod uwagę nie wydano decyzji zakazującej wprowadzania do obrotu lodów lub zamknięcia zakładu.