Sekcja Badań Mikrobiologicznych Żywności i Wody
Kierownik: Małgorzata Kłosowska-Płoszek
ul. Stanisława Staszica 16, 62-500 Konin
tel: 63 246 49 25
tel: 63 246 49 38
e-mail: mikrobiologia.zywnosci.psse.konin@sanepid.gov.pl
Analizy mikrobiologiczne próbek:
1. Żywności:
- środków spożywczych,
- składników żywności,
- dozwolonych substancji dodatkowych,
- próbek z ognisk zatruć pokarmowych,
2. Próbek sanitarnych
3. Wody:
- wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi,
- wody z kąpielisk / miejsc okazjonalnie wykorzystywanych do kąpieli,
- wody na pływalniach,
- wody ciepłej użytkowej w kierunku bakterii Legionella,
- wody dla potrzeb „sztucznej nerki” (płyny dializacyjne) w szpitalach,
- naturalnych wód mineralnych / źródlanych /stołowych,
Próbki do badań pobierane są i dostarczane do laboratorium przez próbkobiorców inspekcji sanitarnej. W celu ustalenia pobrania próbek wody należy skontaktować się z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną działającą na terenie Państwa powiatu.
Próbki do badań przyjmujemy z powiatów: konińskiego, kolskiego, słupeckiego, tureckiego i wrzesińskiego.
Termin pobrania i dostarczenia próbek do badań przez klienta należy uzgodnić z laboratorium – Punktem Obsługi Klienta w zakresie przyjmowania próbek żywności i wody.
e-mail: obsluga.klienta.psse.konin@sanepid.gov.pl
Próbki do badań przyjmujemy w pojemnikach przygotowanych w naszym laboratorium wraz ze zleceniem i zakresem badań.
Próbki do badania są przyjmowane od poniedziałku do środy w godzinach: 8:00 - 14:00.
Punkt Obsługi Klienta w zakresie przyjmowania próbek żywności i wody mieści się w budynku PSSE w Koninie przy ul. Stanisława Staszica 16 (Budynek B).