W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Badań Mikrobiologicznych Żywności i Wody

Kierownik: Małgorzata Kłosowska-Płoszek
ul. Stanisława Staszica 16, 62-500 Konin
tel: 63 246 49 25
tel: 63 246 49 38
e-mail: mikrobiologia.zywnosci.psse.konin@sanepid.gov.pl

Analizy mikrobiologiczne próbek:

1. Żywności:  

  • środków spożywczych,
  • składników żywności,
  • dozwolonych substancji dodatkowych,
  • próbek z ognisk zatruć pokarmowych,

2. Próbek sanitarnych

3. Wody:

  • wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi,
  • wody z kąpielisk / miejsc okazjonalnie wykorzystywanych do kąpieli,
  • wody na  pływalniach,
  • wody ciepłej użytkowej w kierunku bakterii Legionella,
  • wody dla potrzeb „sztucznej nerki” (płyny dializacyjne) w szpitalach,
  • naturalnych wód mineralnych / źródlanych /stołowych,

Próbki do badań pobierane są i dostarczane do laboratorium przez próbkobiorców inspekcji sanitarnej. W celu ustalenia pobrania próbek wody należy skontaktować się z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną działającą na terenie Państwa powiatu.

Próbki do badań przyjmujemy z powiatów: konińskiego, kolskiego, słupeckiego, tureckiego i wrzesińskiego.
Termin pobrania i dostarczenia próbek do badań przez klienta należy uzgodnić z laboratorium – Punktem Obsługi Klienta w zakresie przyjmowania próbek żywności i wody.

e-mail: obsluga.klienta.psse.konin@sanepid.gov.pl

Próbki do badań przyjmujemy w pojemnikach przygotowanych w naszym laboratorium wraz ze zleceniem i zakresem badań.
Próbki do badania są  przyjmowane od poniedziałku do środy w godzinach: 8:00 - 14:00.
Punkt  Obsługi Klienta w zakresie przyjmowania próbek  żywności i  wody mieści się w budynku PSSE w Koninie przy ul. Stanisława Staszica 16 (Budynek B).

{"register":{"columns":[]}}