Podstawa prawna
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA
z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
Rozporządzenie określa:
- Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, zwanej dalej „wodą”, w tym wymagania bakteriologiczne, fizykochemiczne oraz organoleptyczne;
- Sposób oceny przydatności wody;
- Minimalną częstotliwość badań wody i miejsca pobierania próbek wody do badań;
- Zakres badania wody;
- Program monitoringu jakości wody;
- Sposób nadzoru nad materiałami i wyrobami stosowanymi w procesach uzdatniania i dystrybucji wody;
- Sposób nadzoru nad laboratoriami wykonującymi badania jakości wody;
- Sposób informowania konsumentów o jakości wody;
- Sposób postępowania przed organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej w przypadku, gdy woda nie spełnia wymagań jakościowych.