Zakres działania
1) przeprowadzanie kontroli w zakładach produkujących i wprowadzających do obrotu środki spożywcze, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz produkty kosmetyczne;
2) pobór prób do badań laboratoryjnych, sporządzanie ocen na podstawie otrzymanych sprawozdań z badań;
3) udział we wspólnych kontrolach w ramach organizowanych akcji lub na polecenie Łódzkiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego;
4) działanie w ramach funkcjonowania systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach i środkach żywienia zwierząt RASFF oraz RAPEX;
5) nadzór nad realizacją prawidłowego żywienia w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego;
6) rozpatrywanie odwołań, zażaleń i interwencji związanych ze stanem sanitarnym obiektów;
7) opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych;
8) współdziałanie z instytucjami zewnętrznymi np. Inspekcją Weterynaryjną, Państwową Inspekcją Farmaceutyczną, Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa;
9) uczestniczenie w szkoleniach;
10) kontrola przestrzegania przepisów rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy (Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 432), w zakresie identyfikacji organizmów genetycznie zmodyfikowanych w żywności oraz znakowania żywności genetycznie zmodyfikowanej;
11) kontrola przestrzegania przepisów rozporządzenia (WE) nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. dotyczącego możliwości śledzenia
i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniającego dyrektywę 2001/18/WE (Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 24, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 455),
w zakresie przekazywania i przechowywania wymaganej dokumentacji dotyczącej żywności genetycznie zmodyfikowanej;
12) prowadzenie porad w zakresie bezpieczeństwa spożywania grzybów rosnących
w warunkach naturalnych;
13) kontrola przestrzegania wymagań określonych w przepisach o zawartości niektórych substancji w dymie papierosowym.