Komunikat z dnia 20.11.2024 r. Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Lęborku w sprawie przydatności wody do spożycia
20.11.2024r.
Komunikat
Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Lęborku
w sprawie przydatności wody do spożycia
W badaniach jakości wody z wodociągu zaopatrującego miejscowość Redkowice oraz
z wodociągu zaopatrującego miejscowości Tawęcino, Bąsewice, Rekowo
i Karlikowo stwierdzono obecność bakterii grupy coli w ilości <10 jtk w 100 ml.
Woda z ww. wodociągów nadaje się do spożycia, kąpieli noworodków, mycia zębów, owoców i warzyw spożywanych na surowo oraz mycia naczyń po uprzednim przegotowaniu (minimum przez 2 minuty) i pozostawieniu do studzenia bez gwałtownego schłodzenia. Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody zgodnej z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r., poz. 2294).
oraz
W badaniach jakości wody z wodociągu zaopatrującego miejscowość Charbrowski Bór stwierdzono podwyższoną wartość ogólnej liczby mikroorganizmów w (22±2)◦C. Bakterie te nie stwarzają istotnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Woda nadaje się do spożycia i na potrzeby gospodarcze. Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody zgodnej z rozporządzeniem Ministra zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r., poz. 2294).
Uwaga: wodę przeznaczoną do spożycia i przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci do lat 2 oraz osób ze znacznie obniżoną odpornością (np. w przypadku osób leczących się onkologicznie, po transplantacji, osób chorych na AIDS) należy gotować przez minimum 2 minuty a następnie bez gwałtownego schłodzenia pozostawić do ochłodzenia.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Lęborku informuje, że woda w pozostałych wodociągach na terenie powiatu lęborskiego nadaje się do spożycia i na potrzeby gospodarcze.
Informacja o jakości wody obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.