Badania produktów kosmetycznych pobranych w zakładach wytwarzających na terenie woj. wielkopolskiego
17.01.2024
Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi na wytwórcy produktu kosmetycznego ciąży podwójna odpowiedzialność – zapewnia on, że produkt w chwili zakupu jest wolny od mikroorganizmów mogących negatywnie wpłynąć na jakość wytwarzanego produktu oraz zdrowie konsumenta, a także zapewnia, że wprowadzone przez konsumenta mikroorganizmy podczas użytkowania kosmetyku nie wpływają negatywnie na jego jakość oraz bezpieczeństwo. Zgodnie bowiem z art. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych produkt kosmetyczny udostępniany na rynku powinien być bezpieczny dla zdrowia ludzi w normalnych lub dających się przewidzieć warunkach stosowania. Norma PN-EN ISO 171516:2014-11 określa Limity mikrobiologiczne jakie muszą spełniać kosmetyki w zależności od ich przeznaczenia.
Mając na względzie powyższe w 2023 roku na terenie województwa wielkopolskiego organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej pobrały 50 próbek produktów kosmetycznych w celu przeprowadzenia badań na ich czystość mikrobiologiczną. 49 próbek pobrano zgodnie
z harmonogramem poboru produktów kosmetycznych opracowanym przez Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. W przypadku jednej próbki miał miejsce pobór nieplanowany (tj. nieujęty w ww. harmonogramie).
Powyższe działania wynikały z realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej
w zakresie sprawowania nadzoru bieżącego nad wprowadzaniem do obrotu produktów kosmetycznych i ukierunkowane były w dużej mierze na produkty naturalne. Wśród pobranych kosmetyków wyróżnić można: oleje, masła, kremy, żele, mydła, balsamy, szampony, dezodoranty oraz peelingi. W przekazanych próbkach do badań mikrobiologicznych uwzględniono także produkty kosmetyczne przeznaczone dla dzieci poniżej 3 roku życia.
Analiza przedmiotowych kosmetyków została wykonana w laboratorium posiadającym akredytację Polskiego Centrum Akredytacji (PCA) i uwzględniała parametry tj.:
- Ogólna liczba mezofilnych mikroorganizmów tlenowych (bakterie plus drożdże i pleśnie);
- Escherichia coli;
- Pseudomonas aeruginosa;
- Staphylloccocus aureus;
- Candida albicans.
Uzyskane sprawozdania z badań produktów kosmetycznych pobranych na terenie
woj. wielkopolskiego potwierdziły, że wytwarzane kosmetyki nie podtrzymują wzrostu mikroorganizmów. W przypadku trzech wytwórców prowadzone są dalsze działania wyjaśniające mające na celu weryfikację zgodności produktów kosmetycznych
z obowiązującymi aktami prawnymi.