Dyżur grzyboznawcy w PSSE w Lesznie
07.09.2021
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U 2011 Nr 115, poz. 672 r), każdy sprzedawca grzybów powinien posiadać specjalny atest wystawiony przez klasyfikatora – osobę, która ukończyła specjalistyczny kurs i otrzymała świadectwo od Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej lub grzyboznawcę, który musi posiadać wyższe wykształcenie oraz zdobyć uprawnienia, wydawane tylko przez Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu działającego z upoważnienia Głównego Inspektora Sanitarnego. W Inspekcji Sanitarnej w Lesznie są pracownicy posiadający uprawnienia grzyboznawcy, którzy wydają atesty.
Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być sprzedawane wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach tylko posiadając atesty na grzyby.
Wyróżnia się dwa rodzaje atestów na grzyby świeże i suszone.
Wystawiony dokument zawiera informacje o gatunku i pochodzeniu grzybów, obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze 10ºC.
Osoba, która chce sprzedawać grzyby, może również zgłosić się z daną partią świeżych grzybów m.in. do Inspekcji Sanitarnej, które wystawi taki atest.
Wizytę w celu wystawienia wyżej wspomnianego atestu należy umówić mailowo pod adresem: laboratorium.zywnosci@psse-leszno.pl
Materiały
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania - ulotkaulotka-podstawowe-zasady-bezpiecznego-grzybobrania.pdf 3.97MB Grzyby - prezentacja
grzyby-psse.pdf 2.61MB