W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Muchomor czerwony – niebezpieczna moda

Muchomor czerwon

Muchomor czerwony (Amanita muscaria) jest grzybem z rodziny muchomorowatych, klasyfikowanym jako grzyb niejadalny. Ze względu na swój charakterystyczny wygląd jest jednym z najłatwiej rozpoznawalnych grzybów leśnych. Zawiera substancje psychoaktywne takie jak muscymol i jego biosyntetyczny prekursor kwas ibotenowy oraz muskazon. Muscymol wykazuje działanie psychotropowe co oznacza, że może powodować ostre zmiany percepcji, nastroju, funkcji poznawczych i zachowania. Na rynku dostępne są preparaty zawierające zmielone części tego grzyba jak również całe kapelusze. Dodatkowo niepokojącym może okazać się fakt pojawienia się na rynku żelków z muscymolem. W ciągu ostatnich kilku lat na rynki weszły produkty wytwarzane na skalę przemysłową. Typowymi objawami zatrucia są: pobudzenie psychiczne i ruchowe, suchość skóry, omamy wzrokowe, poszerzenie źrenic, zaburzenia widzenia, suchość jamy ustanej, wzmożone napięcie mięśni, drgawki, a w ciężkich zatruciach śpiączka. Główny Inspektor Sanitarny odnotował cztery przypadki zatrucia muchomorem czerwonym w 2023 r. i trzy przypadki zatruć w 2024 r. Powtarzająca się konsumpcja muchomora czerwonego może prowadzić do uszkodzeń nerwów obwodowych (neuropatii), czy nawet uszkodzeń mózgu.

{"register":{"columns":[]}}