W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

7 czerwca 2023 r. - Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

06.06.2023

7 czerwca 2023 roku po raz piąty będziemy obchodzili Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ustanowiony w 2018 roku, na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.

Na zdjęciu znajduje się wszelkiego rodzaju żywność (owoce, warzywa, pestki, orzechy, przyprawy). Tło jest szare.

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ma na celu podnoszenie świadomości i promowanie właściwych zachowań w obszarze bezpieczeństwa żywności.

Bezpieczna żywność jest jednym z najważniejszych gwarantów dobrego zdrowia. Kampania podkreśla potrzebę przekształcenia systemów żywnościowych w taki sposób,
aby zapewniały lepsze zdrowie w sposób zrównoważony, w celu zapobiegania większości chorób przenoszonych drogą pokarmową. Osoby odpowiedzialne za tworzenie polityki
w zakresie systemów żywnościowych, praktycy i inwestorzy są zachęcani do zmiany kierunku swoich działań w celu zwiększenia zrównoważonej produkcji i konsumpcji bezpiecznej żywności.

Wszyscy mamy do odegrania pewną rolę; niezależnie od tego, czy uprawiamy, przetwarzamy, transportujemy, przechowujemy, sprzedajemy, kupujemy, przygotowujemy czy podajemy żywność, bezpieczeństwo żywności jest w naszych rękach. Jeśli będziemy współpracować, wszyscy możemy przyczynić się do tego, by żywność była bezpieczniejsza i zdrowsza.

Materiały

ŚDBŻ - ulotka (1)
ŚDBŻ​_-​_ulotka​_(1).jpg 0.20MB
ŚDBŻ - ulotka (2)
ŚDBŻ​_-​_ulotka​_(2).jpg 0.18MB
ŚDBŻ - ulotka (3)
ŚDBŻ​_-​_ulotka​_(3).jpg 0.32MB
ŚDBŻ - ulotka (4)
ŚDBŻ​_-​_ulotka​_(4).jpg 0.27MB
{"register":{"columns":[]}}