W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo żywności

01.07.2024

Na zdjęciu na beżowym tle widać warzywa. Wokół nich są ziarenka przypraw.

Jak definiuje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), bezpieczeństwo żywności odnosi się do zapewnienia, że żywność nie spowoduje szkody dla konsumenta gdy jest przygotowywana i/lub spożywana zgodnie z przeznaczeniem. Ustawodawstwo dotyczące bezpieczeństwa żywności jest bardzo silnie zharmonizowane na poziomie Unii Europejskiej i stanowi jeden z filarów ochrony zdrowia.

Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontrolną:

  • utrzymuj czystość;

  • oddzielaj żywność surową od ugotowanej;

  • gotuj dokładnie;

  • utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze;

  • używaj bezpiecznej wody i żywności.
{"register":{"columns":[]}}