Bezpieczna żywność dziś dla zdrowego jutra
28.05.2021
7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (World Food Safety Day – WFSD2021), który w tym roku odbywa się pod hasłem: Bezpieczna żywność dziś dla zdrowego jutra (Safe food now for a healthy tomorrow).
Z tej okazji na stronie internetowej Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO udostępnione zostały informacje na temat szczegółowych celów powyższego wydarzenia, przewodnik, materiały promocyjne, a także pomysły na zaangażowanie się w obchody.
Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO dla Polski jako inicjator obchodów na szczeblu krajowym zachęca do zaangażowania się w to ważne wydarzenie, a także zapoznania się ze wspomnianym przewodnikiem. Zawiera on wiele pomysłów na zaangażowanie się w obchody WFSD2021.
Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych - 20 grudnia 2018 roku - przyjęło rezolucję 73/250 ustanawiającą Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (World Food Safety Day - WFSD). Począwszy od 2019 roku, każdy 7 czerwca stał się czasem celebracji licznych korzyści płynących z bezpiecznej żywności, ale również chwilą refleksji nad ciążącą nad wszystkimi odpowiedzialnością za jej zapewnienie.
Warto przypomnieć, że to Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO już w 2016 roku, na swojej 39. sesji, przy jednomyślności wszystkich 123 zgromadzonych państw i jednej organizacji członkowskiej (Unii Europejskiej) poparła wniosek Kostaryki o wpisanie WFSD na stałe do kalendarza ONZ. W 2017 roku obie organizacje założycielskie, FAO i WHO, poparły powyższy pomysł i już rok później Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności został oficjalnie zatwierdzony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ.