W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Budowanie odporności: kiszonki

09.11.2023

Na zdjęciu jest jest kobieta, która przygotowuje kiszonki.

Kiszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużenia przydatności produktów spożywczych oraz zabezpieczenia ich przed zepsuciem. Fermentowanie przez wieki było sztuką, a wiedzę o nim przekazywano z pokolenia na pokolenie. Dobrze, że kiszonki coraz częściej pojawiają się na naszych stołach – są przepyszne, a do tego bardzo zdrowe.

  • Kiszonki to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelit, skąd pochodzi nasza odporność. Dlatego jedzenie kiszonych produktów pozwala wzmocnić organizm.

  • Działają przeciwnowotworowo, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, głównie tych związanych z układem pokarmowym.

  • Produkty fermentowane pomagają odbudować florę bakteryjną i przywrócić równowagę w organizmie po kuracjach antybiotykowych.

  • Kiszonki zawierają kwas mlekowy, który reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu.

  • Kiszonki są doskonałe dla osób odchudzających się – węglowodany ze świeżych surowców zostają zużyte do fermentacji, stąd niższa kaloryczność tych produktów.

{"register":{"columns":[]}}