Czy należy myć warzywa i owoce przed spożyciem?
08.05.2024
Spożywanie surowych warzyw i owoców to zwyczaj bardzo dobry dla zdrowia. Produkty te zawierają dużo witamin i mikroelementów, błonnika, antyoksydantów i innych korzystnych dla zdrowia składników. Jednak, aby jedzenie świeżych jarzyn było dla nas bezpieczne, należy właściwie je przygotować, aby usunąć z nich szkodliwe substancje i chorobotwórcze mikroorganizmy.
Świeże produkty mogą nosić na swej powierzchni lub we wnętrzu rozmaite drobnoustroje, które dostały się tam podczas wzrostu roślin, podczas zbioru i po nim, w czasie przechowywania i sprzedaży.
Jeśli zależy nam na zachowaniu mikrobiologicznego bezpieczeństwa żywności, warzywa i owoce należy myć niezależnie od tego, czy będą potem obierane, czy nie. Nawet jeśli obieramy owoce, nie myjąc ich, dotykamy nożem i rękami skórki, ale także i obranych części. Łatwo więc przenieść zarazki na te części rośliny, które bezpośrednio spożywamy.
Warzywa i owoce należy umyć przed ich spożyciem celem uchronienia się od wszelkich substancji szkodliwych i chorobotwórczych mikroorganizmów.
Do ich umycia można zastosować:
- ciepłą wodę (w razie konieczności użyć szczoteczki celem dokładnego oczyszczenia),
- specjalny ekologiczny płyn przeznaczony do mycia warzyw i owoców.