Dieta dla zdrowia i planety
08.07.2024
Nasze codzienne wybory żywieniowe są kluczowe dla zachowania zdrowia jak i dla środowiska.
Aby poprawić nasze zdrowie i kondycję planety, należy podjąć działania obejmujące promowanie zdrowszych nawyków żywieniowych opartych na produktach pochodzenia roślinnego, przesunięcie globalnej produkcji w kierunku zróżnicowanych upraw, zrównoważone intensyfikowanie rolnictwa oraz ograniczenie marnotrawstwa żywności.
W trosce o własne zdrowie oraz o środowisko postaraj się wdrożyć w codzienne życie poniższe wskazówki
1. Zastępuj mięso, zwłaszcza czerwone nasionami roślin strączkowych, orzechami, rybami i jajami.
2. Dbaj o różnorodność produktów na talerzu i ich prawidłowe proporcje.
3. Jedz więcej warzyw i owoców.
4. Wybieraj produkty zbożowe z pełnego ziarna.
5. Jedz mniej żywności przetworzonej bogatej w tłuszcze, cukier i sól.
6. Pij wodę z kranu – używaj dzbanków i butelek z filtrem.
7. Nie marnuj żywności.
8. Kupuj produkty lokalne i sezonowe.
9. Unikaj niepotrzebnych opakowań.