W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?

15.12.2023

Oto 8 argumentów przemawiających za tym, by uważnie czytać etykiety produktów żywnościowych.

Na zdjęciu jest kobieta w sklepie, która trzyma w dłoniach dwa słoiki. Spogląda na jednego z nich.

1. Sprawdzimy, z czego składa się produkt.

Wszyscy chcemy być pełni energii i cieszyć się zdrowiem, dlatego przed włożeniem produktu spożywczego do koszyka sprawdzajmy, co się w nim znajduje.

2. Dowiemy się, ile tłuszczu zawiera produkt.

3. Dowiemy się, ile węglowodanów (w tym cukrów) zawiera produkt.

Spożywając w nadmiernych ilościach węglowodany, możemy pożegnać się ze smukłą sylwetką, a w dłuższym czasie – także ze zdrowiem!

4. Dowiemy się, ile soli zawiera produkt.

5. Dowiemy się, ile „kalorii” zawiera produkt.

„Kalorii”, czyli energii – niezbędnej do funkcjonowania organizmu.

6. Dowiemy się, ile powinniśmy jeść poszczególnych składników dla zachowania zdrowia (RWS).

7. Dowiemy się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny).

Nawet jeśli nie mamy alergii, to warto wiedzieć, co producent chce przekazać, wyróżniając pewne składniki produktu.

8. Sprawdzimy, do kiedy możemy bezpiecznie spożyć produkt.

{"register":{"columns":[]}}