W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dlaczego warto pić wodę?

23.05.2024

Na zdjęciu jest szklanka wody napełniona wodą z butelki.

Woda:

  • to 50-80 proc. masy ciała (mniejszy procent u kobiet, osób starszych i otyłych, więcej u mężczyzn);
  • jest składnikiem tkanek i płynów ustrojowych, które transportują w organizmie tlen, składniki odżywcze i inne ważne substancje;
  • jest niezbędna do regulacji ciepłoty ciała, wydalania produktów przemiany materii czy procesów trawienia;
  • pełni funkcję ochronną dla mózgu, gałki ocznej, płodu, rdzenia kręgowego.

Przy temperaturze do 21 st. C możesz przetrwać bez wody do 10 dni, pod warunkiem, że nie będziesz się ruszać i schowasz w cieniu. Przy 32 st. C – przetrwasz tydzień, a przy 50 st. C – tylko 2 dni.

Przeciętne zapotrzebowanie na wodę zdrowej dorosłej osoby wynosi 2-2,5 l/dobę. Woda ta pochodzi z kilku źródeł:

  • wypijane płyny – wszelkiego rodzaju napoje: woda, soki, mleko, herbata, kawa. To średnio około 60 proc. przyjmowanej wody dziennie;
  • woda w pokarmach – zawartość wody jest różna w różnych produktach spożywczych, np. w rybach woda to ok. 75 proc. masy, ale już w rybie wędzonej – tylko ok. 47 proc.;
  • woda metaboliczna – powstaje w wyniku przemian metabolicznych: białek, tłuszczów i węglowodanów. U osób zdrowych to ok. 200–500 ml.

ODPOWIEDNIE NAWODNIENIE

  • Ma również znaczenie dla urody. Korzystnie wpływa na cerę. Właściwa ilość wody zapewnia jędrność i gładkość skóry.
  • Jest ważne w chorobach przebiegających z gorączką, a także w biegunkach o różnej etiologii – bakteryjnej czy wirusowej. Zapobiega odwodnieniu organizmu, które bywa często groźniejszym następstwem niż choroba je wywołująca.
  • W przypadku zaparcia czy zespół jelita drażliwego sprzyja prawidłowej perystaltyce przewodu pokarmowego.
  • Jest ważne również w chorobach nerek. Produkcja przez organizm moczu umożliwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, a w przypadku kamicy nerkowej – zapobiega krystalizacji kamieni nerkowych (w tym celu powinieneś wypijać dziennie około 3–3,5 l płynów).
  • Odgrywa też ważną rolę w wielu dietach. W przypadku diety niskoenergetycznej woda ma podstawową zaletę – nie dostarcza kalorii. W diecie dla osób z cukrzycą – nie dostarcza cukru, często obecnego w innych napojach.
{"register":{"columns":[]}}