Dlaczego warto wybierać produkty pełnoziarniste?
Do produktów pełnoziarnistych (lub z pełnego przemiału) zaliczają się te produkty, które powstały z ziaren zmielonych wraz z ich zewnętrzną okrywą – bo właśnie w niej jest najwięcej dobrych dla organizmu składników:
- kwas foliowy – niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju ciąży, ma istotne znaczenie w procesie krwiotwórczym;
- niacyna (witamina B3) – wpływa na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, stan skóry oraz błon śluzowych;
- fosfor – potrzebny do budowy kości i zębów, a także do prawidłowego metabolizmu;
- żelazo – zapewnia właściwy rozwój umysłowy, funkcjonowanie układu immunologicznego, jest niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek i transportu tlenu;
- magnez – bierze udział w budowie kości i zębów, jest konieczny do prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego;
- cynk – wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, stan kości i skóry.
Pełne ziarno to bogactwo błonnika. Błonnik korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, dzięki temu pozwala uniknąć zaparć. Ponadto ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Wiąże wodę, pęczniejąc w przewodzie pokarmowym i szybko daje uczucie sytości. Zapobiega tez wahaniom poziomu cukru we krwi, a w ten sposób chroni przed atakiem wilczego głodu.
Produkty pełnoziarniste to:
- otręby,
- pieczywo razowe/ graham,
- kasza gryczana/ jaglana/ jęczmienna,
- komosa ryżowa,
- amarantus,
- ryż brązowy,
- ryż czerwony,
- płatki gryczane/ jaglane/ owsiane/ orkiszowe/ jęczmienne czy żytnie.