W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grypa - jak wzmocnić swoją odporność?

04.01.2024

Jak wzmacniać odporność w sezonie grypowym? Przede wszystkim należy podkreślić, że poniższe porady dotyczące zachowania higieny i utrzymania zdrowego stylu życia dotyczą nie tylko okresu, w którym następuje szczyt zachorowań na grypę. Są to działania, które warto podejmować na co dzień, a zwiększy to szanse na przejście sezonu grypowego bez zachorowania. Przede wszystkim na zachowanie dobrej odporności działają: zniwelowanie ekspozycji na stres, właściwa dieta, dbanie o higienę osobistą oraz podejmowanie aktywności fizycznej.

Na zdjęciu widoczne są dwie osoby, które kroją warzywa na drewnianej desce. Trzecia osoba trzyma w dłoni paprykę.

Brak ape­ty­tu czę­sto to­wa­rzy­szy chorobom. Nie mamy ocho­ty na je­dze­nie, dla­te­go tym bar­dziej trze­ba wy­bie­rać pro­duk­ty do­brej ja­ko­ści, świe­że, lek­ko­straw­ne, bo­ga­te w wi­ta­mi­ny i mi­ne­ra­ły. Dieta pod­czas choroby po­win­na sycić i roz­grze­wać oraz do­star­czać wielu skład­ni­ków wzmac­nia­ją­cych or­ga­nizm. To przede wszyst­kim wi­ta­mi­ny (szcze­gól­nie te z grupy B, wi­ta­mi­na A, C i D) i mi­ne­ra­ły (ma­gnez, cynk, że­la­zo, selen).

Pod­czas cho­ro­by i póź­niej­sze­go po­wro­tu do zdro­wia po­staw­my na kasze i wa­rzy­wa: świe­że, go­to­wa­ne lub du­szo­ne, w po­sta­ci zup lub cie­płych po­tra­wek. W die­cie nie po­win­no za­brak­nąć także zdro­wych ole­jów ro­ślin­nych i orze­chów (pest­ki sło­necz­ni­ka, dyni, orze­chy, mig­da­ły). Z mięs wy­bie­raj­my lek­ko­straw­ny drób, po­dob­nie jak wa­rzy­wa, du­szo­ny lub go­to­wa­ny na parze. Pa­mię­taj­my o zio­łach, które po­bu­dza­ją ape­tyt, uła­twia­ją tra­wie­nie po­kar­mów oraz dzia­ła­ją prze­ciw­drob­no­ustro­jo­wo.

 

{"register":{"columns":[]}}