Grypa - jak wzmocnić swoją odporność?
04.01.2024
Jak wzmacniać odporność w sezonie grypowym? Przede wszystkim należy podkreślić, że poniższe porady dotyczące zachowania higieny i utrzymania zdrowego stylu życia dotyczą nie tylko okresu, w którym następuje szczyt zachorowań na grypę. Są to działania, które warto podejmować na co dzień, a zwiększy to szanse na przejście sezonu grypowego bez zachorowania. Przede wszystkim na zachowanie dobrej odporności działają: zniwelowanie ekspozycji na stres, właściwa dieta, dbanie o higienę osobistą oraz podejmowanie aktywności fizycznej.
Brak apetytu często towarzyszy chorobom. Nie mamy ochoty na jedzenie, dlatego tym bardziej trzeba wybierać produkty dobrej jakości, świeże, lekkostrawne, bogate w witaminy i minerały. Dieta podczas choroby powinna sycić i rozgrzewać oraz dostarczać wielu składników wzmacniających organizm. To przede wszystkim witaminy (szczególnie te z grupy B, witamina A, C i D) i minerały (magnez, cynk, żelazo, selen).
Podczas choroby i późniejszego powrotu do zdrowia postawmy na kasze i warzywa: świeże, gotowane lub duszone, w postaci zup lub ciepłych potrawek. W diecie nie powinno zabraknąć także zdrowych olejów roślinnych i orzechów (pestki słonecznika, dyni, orzechy, migdały). Z mięs wybierajmy lekkostrawny drób, podobnie jak warzywa, duszony lub gotowany na parze. Pamiętajmy o ziołach, które pobudzają apetyt, ułatwiają trawienie pokarmów oraz działają przeciwdrobnoustrojowo.
Do diety warto włączyć także produkty naturalnie wykazujące właściwości bakterio- i wirusobójcze. Cebula i czosnek zawierają fitoncydy, naturalne substancje zwalczające patogeny.