W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grzyby - co warto wiedzieć?

05.09.2023

Na zdjęciu znajdują się różne rodzaje grzybów leśnych. Tło jest zielone.

Grzyby - to warto wiedzieć:

  • zawierają dużo wody,
  • są niskokaloryczne,
  • zawierają składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, magnez, wapń, sód,
  • zawierają witaminy takie jak: A, E i C, wit. z gr. B.,
  • posiadają działanie antynowotworowe,
  • wspierają profilaktykę w chorobach sercowo - naczyniowych,
  • mają działanie przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe.

Najabrdziej znane, najczęściej zbierane i kupowane grzyby to:

  1. borowik szlachetny (prawdziwek),
  2. podgrzybek,
  3. kurka (pieprznik jadalny),
  4. smardz jadalny,
  5. rydz,
  6. maślak zwyczajny,
  7. koźlarz.
{"register":{"columns":[]}}