Jakie warzywa do przechowywania nadają się najlepiej?
14.09.2023
Właściwym przechowywaniem warzyw zaczynamy interesować się najbardziej intensywnie jesienią, kiedy jeszcze trwają zbiory z pól i grządek. Warto jednak sprawdzić stan swoich zapasów i zweryfikować wiedzę w nieco późniejszym terminie, by upewnić się, że nasze warzywa pozostaną świeże i będą nadawać się do przyrządzania smacznych i odżywczych dań.
Chcąc zrobić zapasy, należy skupić się przede wszystkim na warzywach korzeniowych. Długie przechowywanie najlepiej znoszą marchew, pietruszka, pasternak, seler. W spiżarniach często lądują również ziemniaki, buraki, chrzan, cebula i czosnek. Produkty te i ich różnorodne kombinacje staną się bazą wielu smacznych potraw, którymi raczyć się będziemy podczas zimowych miesięcy.
Jeśli zależy nam na zachowaniu warzyw w dobrym stanie, musimy dokładnie się im przyjrzeć. Przechowywanie zniosą wyłącznie okazy zdrowe, dobrze wyrośnięte, nieuszkodzone i bez najmniejszych śladów psucia oraz obecności szkodników. Jeśli cokolwiek wzbudzi nasze wątpliwości, podejrzane egzemplarze należy od razu oddzielić od reszty zdrowych warzyw. W przeciwnym wypadku całe zapasy ulegną zmarnowaniu. Z tego powodu warto co jakiś czas zaglądać do nich, by móc kontrolować sytuację na bieżąco i uniknąć przykrej niespodzianki po kilku tygodniach.