W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakie warzywa do przechowywania nadają się najlepiej?

14.09.2023

Właściwym przechowywaniem warzyw zaczynamy interesować się najbardziej intensywnie jesienią, kiedy jeszcze trwają zbiory z pól i grządek. Warto jednak sprawdzić stan swoich zapasów i zweryfikować wiedzę w nieco późniejszym terminie, by upewnić się, że nasze warzywa pozostaną świeże i będą nadawać się do przyrządzania smacznych i odżywczych dań.

Na zdjęciu jest skrzynka z warzywami. Stoi na trawie.

Chcąc zrobić zapasy, należy skupić się przede wszystkim na warzywach korzeniowych. Długie przechowywanie najlepiej znoszą marchew, pietruszka, pasternak, seler. W spiżarniach często lądują również ziemniaki, buraki, chrzan, cebula i czosnek. Produkty te i ich różnorodne kombinacje staną się bazą wielu smacznych potraw, którymi raczyć się będziemy podczas zimowych miesięcy.

Jeśli zależy nam na zachowaniu warzyw w dobrym stanie, musimy dokładnie się im przyjrzeć. Przechowywanie zniosą wyłącznie okazy zdrowe, dobrze wyrośnięte, nieuszkodzone i bez najmniejszych śladów psucia oraz obecności szkodników. Jeśli cokolwiek wzbudzi nasze wątpliwości, podejrzane egzemplarze należy od razu oddzielić od reszty zdrowych warzyw. W przeciwnym wypadku całe zapasy ulegną zmarnowaniu. Z tego powodu warto co jakiś czas zaglądać do nich, by móc kontrolować sytuację na bieżąco i uniknąć przykrej niespodzianki po kilku tygodniach.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}