Jesień na talerzu: dynia
27.10.2023
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego.
Największą zaletą dyni jest to, iż dostarcza stosunkowo niewiele kalorii (100 g dyni to jedyne 34 kcal). Dzięki temu zalicza się ją do warzyw niskokalorycznych, dobrze sprawdzających się w diecie odchudzającej. Ponadto dynia jest źródłem białka (1,3 g/100 g) oraz błonnika pokarmowego (2,8 g/100 g), który pozwala na dłużej zachować sytość.
Miąższ tego warzywa skrywa w sobie jednak dużo, dużo więcej dobroci. Dynia jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, selen, potas czy cynk oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny.
Dynia, podobnie jak większość warzyw, odznacza się korzystnym działaniem dla naszego organizmu. Wpływając m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom stolca, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.
Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Według ekspertów, ekstrakty z dyni mogą działać hamująco na bakterie typu: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Bacillus sphaericus, Cryptococcus meningitis oraz na grzyby: Candida Albicans czy Aspergillus Niger. Co więcej, dzięki zawartości witamin A, C oraz E dynia może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego.