W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jesień na talerzu: dynia

27.10.2023

Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego.

Na zdjęciu w około są różne warzywa. W centrum jest przepołowiona dynia trzymana w dłoniach.

Największą zaletą dyni jest to, iż dostarcza stosunkowo niewiele kalorii (100 g dyni to jedyne 34 kcal). Dzięki temu zalicza się ją do warzyw niskokalorycznych, dobrze sprawdzających się w diecie odchudzającej. Ponadto dynia jest źródłem białka (1,3 g/100 g) oraz błonnika pokarmowego (2,8 g/100 g), który pozwala na dłużej zachować sytość. 

Miąższ tego warzywa skrywa w sobie jednak dużo, dużo więcej dobroci. Dynia jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, selen, potas czy cynk oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny.

Będąc w sklepie, warto wybierać dynie bardziej pomarańczowe i dojrzałe – dostarczą one więcej witamin z grupy B oraz karotenu. 

Dynia, podobnie jak większość warzyw, odznacza się korzystnym działaniem dla naszego organizmu. Wpływając m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom stolca, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.

Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Według ekspertów, ekstrakty z dyni mogą działać hamująco na bakterie typu: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Bacillus sphaericus, Cryptococcus meningitis oraz na grzyby: Candida Albicans czy Aspergillus Niger. Co więcej, dzięki zawartości witamin A, C oraz E dynia może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego.  

{"register":{"columns":[]}}