W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jesień na talerzu: grzyby

26.10.2023

Na zdjęciu jest kobieta, która kroi grzyby. Znajduje się w kuchni.

W królestwie grzybów wyróżnić można aż dwa tysiące gatunków jadalnych, co wiąże się z wielowiekową tradycją uprawiania ich, szczególnie w krajach azjatyckich. W Europie grzyby najczęściej wykorzystywane były w kuchniach słowiańskich, w tym także w Polsce, gdzie od wielu lat cenione są za ich smak i aromat. W ostatnich latach okazało się jednak, że – poza świetnymi właściwościami organoleptycznymi – są także dobrym źródłem substancji prozdrowotnych. 

Wartości odżywcze grzybów zależą od ich gatunku. Świeże grzyby są niskokaloryczne (dostarczają średnio 50–70 kcal w 100 g produktu), mają dość dużą zawartość wody. Ich wartość odżywcza wynika z obecności stosunkowo łatwo przyswajalnych białek oraz błonnika pokarmowego, regulującego trawienie. Ponadto grzyby zawierają cenne składniki mineralne (chrom, cynk, fluor, fosfor, jod, kobalt, mangan, miedź, potas i selen) oraz witaminy (głównie z grupy B: B1, B2, B6 oraz prowitaminę witaminy D).  

 

{"register":{"columns":[]}}