Jesień na talerzu: ziemniaki
30.10.2023
Ziemniaki są jednym z podstawowych produktów polskiej kuchni. Królują na stołach przygotowywane na wiele sposobów.
Ziemniaki to zdrowe źródło białka, witamin, składników mineralnych i energii. Prawdziwa skarbnica potasu - w 100 g ziemniaków znajdziemy 443 mg potasu. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni.
Spożycie 200 g ziemniaków jest w stanie zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 40% na potas.
Oprócz potasu w ziemniakach można odnaleźć również:
- fosfor,
- jod,
- magnez,
- miedź,
- witaminę A
- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- beta-karoten.
Zawartość błonnika pokarmowego w ziemniakach sprawia, że poprawiają trawienie i perystaltykę jelit. Błonnik powoduje także zwiększenie objętości treści pokarmowej, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości.