W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jesień na talerzu: ziemniaki

30.10.2023

Ziemniaki są jednym z podstawowych produktów polskiej kuchni. Królują na stołach przygotowywane na wiele sposobów.

Na zdjęciu są ziemniaki. Leżą na drewnianym blacie.

Ziemniaki to zdrowe źródło białka, witamin, składników mineralnych i energii. Prawdziwa skarbnica potasu - w 100 g ziemniaków znajdziemy 443 mg potasu. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni.

Spożycie 200 g ziemniaków jest w stanie zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 40% na potas.

Oprócz potasu w ziemniakach można odnaleźć również:

  1. fosfor,
  2. jod,
  3. magnez,
  4. miedź,
  5. witaminę A
  6. witaminę C,
  7. witaminy z grupy B,
  8. beta-karoten.

Zawartość błonnika pokarmowego w ziemniakach sprawia, że poprawiają trawienie i perystaltykę jelit. Błonnik powoduje także zwiększenie objętości treści pokarmowej, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości.

{"register":{"columns":[]}}