W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jesienne infekcje - profilaktyka

24.09.2024

Na zdjęciu jest książka, kubek herbaty i sweter. Wokół leżą liście i szyszki. Wszystko znajduje się na drewnianym blacie.

Wraz z końcem lata rozpoczyna się sezon jesiennych infekcji. Ryzyko, że złapiemy wirus grypy czy przeziębienia wzrasta razem z liczbą kichających i kaszlących osób pojawiąjących się w naszym otoczeniu. Nie jesteśmy w stanie całkowicie uniknąć kontaktów z patogenami, dlatego też aby zmniejszyć ryzyko choroby musimy działać profilaktycznie i jak najszybciej reagować na pierwsze jej objawy.

  • Czosnek już od czasów starożytnych doceniano jako lekarstwo. Bulwa czosnku bogata jest w siarczany, które mają działanie antywirusowe i antybakteryjne. Szczególnie aktywnym związkiem jest allicyna, która hamuje rozwój wirusów wywołujących przeziębienie (rhinowirusy) oraz grypę (wirus grypy). Najskuteczniejsze działanie ma świeży czosnek. Allicyna uwalnia się po zmiażdżeniu ząbków tej rośliny.
  • Nie od dzisiaj wiadomo, że witaminy i minerały konieczne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niektóre z nich mają szczególny wpływ na stymulowanie układu odpornościowego i warto suplementować je w okresie jesienno-zimowym. Najpopularniejszą witaminą „na odporność” jest witamina C. Naukowo udowodniono jej pozytywny wpływ na zdolność naszego organizmu do zwalczania infekcji. Jednak aby witamina C przyniosła nam korzyści konieczna jest systematyczność jej przyjmowania.
  • Niedobory snu znacząco zwiększają naszą podatność na infekcje. Dlatego też zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym warto się wysypiać (minimum 7 godzin na dobę).
{"register":{"columns":[]}}