Jesienne infekcje - profilaktyka
24.09.2024
Wraz z końcem lata rozpoczyna się sezon jesiennych infekcji. Ryzyko, że złapiemy wirus grypy czy przeziębienia wzrasta razem z liczbą kichających i kaszlących osób pojawiąjących się w naszym otoczeniu. Nie jesteśmy w stanie całkowicie uniknąć kontaktów z patogenami, dlatego też aby zmniejszyć ryzyko choroby musimy działać profilaktycznie i jak najszybciej reagować na pierwsze jej objawy.
- Czosnek już od czasów starożytnych doceniano jako lekarstwo. Bulwa czosnku bogata jest w siarczany, które mają działanie antywirusowe i antybakteryjne. Szczególnie aktywnym związkiem jest allicyna, która hamuje rozwój wirusów wywołujących przeziębienie (rhinowirusy) oraz grypę (wirus grypy). Najskuteczniejsze działanie ma świeży czosnek. Allicyna uwalnia się po zmiażdżeniu ząbków tej rośliny.
- Nie od dzisiaj wiadomo, że witaminy i minerały konieczne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niektóre z nich mają szczególny wpływ na stymulowanie układu odpornościowego i warto suplementować je w okresie jesienno-zimowym. Najpopularniejszą witaminą „na odporność” jest witamina C. Naukowo udowodniono jej pozytywny wpływ na zdolność naszego organizmu do zwalczania infekcji. Jednak aby witamina C przyniosła nam korzyści konieczna jest systematyczność jej przyjmowania.
- Niedobory snu znacząco zwiększają naszą podatność na infekcje. Dlatego też zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym warto się wysypiać (minimum 7 godzin na dobę).
Zazwyczaj infekcje typowe dla okresu jesiennego możemy wyleczyć domowymi sposobami, bez konieczności wizyty u lekarza. Jeżeli jednak pojawi się wysoka gorączka, która nie ustępuje czy inne niepokojące objawy jak silny ból głowy wówczas konsultacja lekarska jest konieczna.