Ogólnopolski Tydzień Promocji Karmienia Piersią
28.05.2024
Mleko mamy zawiera wszystkie niezbędne, a ponadto łatwo przyswajalne składniki:
- białka,
- tłuszcze,
- cholesterol,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
- cukry,
- niezbędne minerały
- wszystkie witaminy, z których jedynie witaminy D i K występują w małych stężeniach.
Tym, co czyni go wyjątkowym i unikalnym są czynniki odpornościowe – przeciwciała wytwarzane „na bieżąco” przez organizm matki po zetknięciu z chorobotwórczymi drobnoustrojami z otoczenia. W mleku są obecne elementy krwi, żywe komórki odpornościowe, bakterie probiotyczne, laktoferyna, nukleotydy, interferon i wiele innych. Niemowlęta karmione wyłącznie piersią, w porównaniu z tymi karmionymi lub dokarmianymi mlekiem modyfikowanym, rzadziej chorują na infekcje, zwłaszcza płuc i uszu oraz biegunki zakaźne. Mniejsze jest u nich ryzyko zakażeń dróg moczowych i zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, a także wystąpienia nadwagi lub otyłości, cukrzycy i niektórych nowotworów.
Bezpośrednie korzyści z karmienia piersią dla mamy to:
- nawiązanie niezwykłego kontaktu i więzi z dzieckiem,
- łagodniejszy przebieg połogu,
- szybszy powrót do sylwetki sprzed ciąży,
- mniejsze ryzyko depresji poporodowej.
Z kolei długofalowe korzyści zdrowotne to:
- mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika,
- w wieku podeszłym ochrona przed złamaniem biodra i zachorowaniem na osteoporozę,
- mniejsze ryzyko nadciśnienia i chorób układu krążenia po menopauzie.
Karmienie piersią to nie tylko korzyści dla dziecka i dla mamy, ale i dla całego społeczeństwa - zdrowotne, ekologiczne i ekonomiczne.