W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ogólnopolski Tydzień Promocji Karmienia Piersią

28.05.2024

Na zdjęciu jest kobieta karmiąca piersią dziecko.

Mleko mamy zawiera wszystkie niezbędne, a ponadto łatwo przyswajalne składniki:

  • białka,
  • tłuszcze,
  • cholesterol,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • cukry,
  • niezbędne minerały
  • wszystkie witaminy, z których jedynie witaminy D i K występują w małych stężeniach.

Tym, co czyni go wyjątkowym i unikalnym są czynniki odpornościowe – przeciwciała wytwarzane „na bieżąco” przez organizm matki po zetknięciu z chorobotwórczymi drobnoustrojami z otoczenia. W mleku są obecne elementy krwi, żywe komórki odpornościowe, bakterie probiotyczne, laktoferyna, nukleotydy, interferon i wiele innych. Niemowlęta karmione wyłącznie piersią, w porównaniu z tymi karmionymi lub dokarmianymi mlekiem modyfikowanym, rzadziej chorują na infekcje, zwłaszcza płuc i uszu oraz biegunki zakaźne. Mniejsze jest u nich ryzyko zakażeń dróg moczowych i zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, a także wystąpienia nadwagi lub otyłości, cukrzycy i niektórych nowotworów.

Bezpośrednie korzyści z karmienia piersią dla mamy to:

  • nawiązanie niezwykłego kontaktu i więzi z dzieckiem,
  • łagodniejszy przebieg połogu,
  • szybszy powrót do sylwetki sprzed ciąży,
  • mniejsze ryzyko depresji poporodowej.

Z kolei długofalowe korzyści zdrowotne to:

  • mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika,
  • w wieku podeszłym ochrona przed złamaniem biodra i zachorowaniem na osteoporozę,
  • mniejsze ryzyko nadciśnienia i chorób układu krążenia po menopauzie.

Karmienie piersią to nie tylko korzyści dla dziecka i dla mamy, ale i dla całego społeczeństwa - zdrowotne, ekologiczne i ekonomiczne.

{"register":{"columns":[]}}