Owoce i warzywa - jakie wybrać w marcu?
25.03.2024
Choć marzec nie rozpieszcza nas jeszcze bogactwem owoców i warzyw, spokojnie można skomponować zdrową i smaczną dietę, pełną witamin i składników mineralnych. Warto skupić się na produktach sezonowych, rosnących w naszym klimacie, ale wzbogacić też dietę o inne warzywa i owoce, które urozmaicą nam codziennie posiłki.
Jakie warzywa sezonowe oraz owoce, ale także inne warzywa i owoce można u nas dostać w marcu?
OWOCE:
- jabłka,
- gruszki.
WARZYWA KAPUSTNE I LIŚCIOWE:
- brukselka,
- kapusta biała,
- kapusta czerwona,
- kapusta włoska,
- kalarepa,
- roszponka.
WARZYWA KORZENIOWE I CEBULOWE:
- por,
- pietruszka,
- brukiew,
- rzodkiew biała,
- marchew,
- burak ćwikłowy,
- seler,
- cebula,
- czosnek.
WARZYWA BULWIASTE:
- ziemniaki,
- topinambur.
POZOSTAŁE:
- dynia.