W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Owoce i warzywa - jakie wybrać w marcu?

25.03.2024

Na zdjęciu są zielone warzywa i owoce.

Choć marzec nie rozpieszcza nas jeszcze bogactwem owoców i warzyw, spokojnie można skomponować zdrową i smaczną dietę, pełną witamin i składników mineralnych. Warto skupić się na produktach sezonowych, rosnących w naszym klimacie, ale wzbogacić też dietę o inne warzywa i owoce, które urozmaicą nam codziennie posiłki.

Jakie warzywa sezonowe oraz owoce, ale także inne warzywa i owoce można u nas dostać w marcu?

OWOCE:

  • jabłka,
  • gruszki.

WARZYWA KAPUSTNE I LIŚCIOWE:

  • brukselka,
  • kapusta biała,
  • kapusta czerwona,
  • kapusta włoska,
  • kalarepa,
  • roszponka.

WARZYWA KORZENIOWE I CEBULOWE:

  • por,
  • pietruszka,
  • brukiew,
  • rzodkiew biała,
  • marchew,
  • burak ćwikłowy,
  • seler,
  • cebula,
  • czosnek.

WARZYWA BULWIASTE:

  • ziemniaki,
  • topinambur.

POZOSTAŁE:

  • dynia.
{"register":{"columns":[]}}