Pieczarki - właściwości odżywcze
14.05.2024
Pieczarki są grzybem niskokalorycznym, a przy tym bogatym w różnego rodzaju składniki odżywcze.
- Białko: pieczarki są źródłem białka roślinnego, co czyni je dobrym wyborem dla wegetarian i wegan.
- Błonnik: błonnik pokarmowy jest ważny dla zdrowia układu pokarmowego, a pieczarki go dostarczają.
- Witaminy: pieczarki są bogatym źródłem wielu witamin, w tym witamin z grupy B (takich jak niacyna, ryboflawina i kwas foliowy), które są ważne dla zdrowia układu nerwowego i produkcji energii. Pieczarki hodowane na świetle UV mogą również zawierać witaminę D, która jest niezbędna dla zdrowia kości.
- Minerały: pieczarki są doskonałym źródłem minerałów, takich jak selen, miedź i potas. Selen jest silnym przeciwutleniaczem, miedź jest ważna dla produkcji czerwonych krwinek, a potas pomaga regulować ciśnienie krwi.
- Antyoksydanty: pieczarki zawierają również antyoksydanty, takie jak polifenole i flawonoidy, które mogą pomóc chronić organizm przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
Spożywanie pieczarek niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, dlatego też jeśli tylko jest taka możliwość powinny znaleźć się w diecie.